x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Perioada 41: Alegerea patriarhului

Perioada 41: Alegerea patriarhului

de Cristiana Stamatescu    |    17 Feb 2008   •   00:00
Perioada 41: Alegerea patriarhului

Editura Agnos a scos pe piaţă “Alegerea patriarhului”, un volum-anchetă despre cele 41 de zile care s-au scurs între moartea Patriarhului Teoctist şi alegerea noului Prea Fericit.

Editura Agnos a scos pe piaţă “Alegerea patriarhului”, un volum-anchetă despre cele 41 de zile care s-au scurs între moartea Patriarhului Teoctist şi alegerea noului Prea Fericit.

Acest volum este unul al curajului mărturisirii oamenilor din Biserică în situaţiile factuale ale provocărilor media. Perioada 41 – cum va fi numit intervalul dintre trecerea la cele veşnice a Prea Fericitului Teoctist şi alegerea Prea Fericitului Daniel – a fost normată, mediatic, de abordări dintre cele mai spectaculare, unele dintre ele la limita bunului-simţ şi a deontologiei profesionale. Cei trei autori – Pr. Conf. Univ Dr Constantin Necula, Florian Bichir şi Romeo Petrasciuc – ei înşişi oa­meni de presă – au preluat cu con­cur­sul unei organizaţii de monito­ri­zare a presei tot ce s-a scris pe acest subiect în coti­di­e­nele centra­le, încercând să găsească monadele care au gestionat acest eveniment.

 

PRESIUNE. “Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române – se arată în prefaţa acestui volum – s-a petrecut sub o presiune mediatică teribilă. Spunem teribilă, pentru că aceste alegeri pentru întâistătătorul Bisericii au fost cu adevărat primele libere din istoria mult zbuciumată a Patriarhiei Ro­mâne. Cum la mij­loc a fost vorba de alegeri libere, inevitabil înaintea acestui procedeu democratic al Bisericii – fără vreo implicare po­li­tică sau presiuni – am avut parte de adevărate campanii. Cam­panii de promovare a unui can­didat, de compromitere a altuia, campanii aproape electorale… Dar şi autentice campanii de ma­nipulare şi dezinformare în perioada care a durat de la trecerea la cele veşnice a Prea Ferici­tului Teoctist şi până la alegerea Prea Fericitului Patriarh Daniel.

Cartea se axează, în abordarea sa, în principal asupra celor cinci mari diversiuni de care a avut parte această perioadă: moartea suspectă a Patriarhului Teoctist, implicarea masoneriei, implicarea politicului, CNSAS şi dosarele Securităţii şi implicarea mass-media.

×
Subiecte în articol: carte alegerea