x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Povești despre oameni ca noi

Povești despre oameni ca noi

de Maria Coman     |    30 Iun 2022   •   07:35
Povești despre oameni ca noi

Sunt câteva cărți recente care surprind cu multă acuratețe lumea din zilele noastre, oamenii zilelor noastre, relațiile din zilele noastre, modul în care comunicăm acum, când teoretic avem toate mijloacele la dispoziție. O să vă povestesc despre ele.

Oameni obișnuiți Cu un stil scriitoricesc aparte și o coloană sonoră irezistibilă, Diana Evans scrie povestea vieților noastre, a acelor momente care amenință să ne dărâme. Romanul surprinde un an din viața a două cupluri londoneze, un an de criză conjugală. Într-o casă strâmbă din sudul Londrei, Melissa simte din ce în ce mai mult că este definită doar de maternitate, în timp ce Michael deplânge trecutul fior al poveștii lor de dragoste. În suburbiile Londrei, aspirația lui Stephanie de a trăi o viață așezată, departe de agitația capitalei, nu se împacă deloc cu nevoia lui Damian de a-și reconfigura viața în siajul morții tatălui său. Prieteni vechi din anii în care pasiunea părea nemuritoare, cuplurile au ținut legătura, dar, pe parcurs, limita dintre ceea ce este posibil și ceea ce este permis se estompează.

Lume frumoasă, unde ești Ultima carte a lui Sally Rooney, cea de la care am primit Oameni normali și Conversații între prieteni, este tradusă în perioada aceasta și la noi. Se doresc, se amăgesc, își fac griji despre sex și despre lumea în care trăiesc. Poate că, pur și simplu, ne naștem ca să iubim și să ne facem griji pentru oamenii pe care îi știm și ca să continuăm să iubim și să ne facem griji chiar și atunci când există lucruri mai importante pe care ar trebui să le facem. Alice, romancieră, îl întâlnește pe Felix, care lucrează la un depozit, și îl întreabă dacă i-ar plăcea să meargă cu ea la Roma. În Dublin, prietena ei cea mai bună, Eileen, trece printr-o despărțire și începe din nou să flirteze cu Simon, pe care îl știe încă din copilărie. Alice, Felix, Eileen și Simon sunt încă tineri, însă viața îi prinde din urmă. Se află ei în ultima încăpere luminată dinaintea întunericului, martori la ceva neștiut? Vor găsi o cale să creadă într-o lume frumoasă?

Tot ce știu despre dragoste Copilăroasă și matură, egoistă și iubitoare, anxioasă și uneori foarte relaxată, cerebrală, irațională, pasionată de literatură și de petreceri cu băutură și droguri – iată un sumar portret al lui Dolly, personajul principal al cărții. O sumă de contradicții. Dar există totuși ceva constant, un fir roșu care străbate, din copilărie până la maturitate, povestea zbuciumată, pe alocuri picantă, tristă sau extrem de amuzantă: prietenia. Fiindcă dacă iubiții vin și pleacă, prietenele din copilărie și din adolescență rămân ancorele ei sufletești pentru totdeauna. Tot ce știu despre dragoste este un roman al formării, de o sinceritate dezarmantă, plin de aventuri mai mult sau mai puțin dorite, punctate de sfaturi și... rețete culinare în funcție de starea sufletească.

Femei fără bărbați Femei fără bărbaţi urmăreşte destinele întreţesute a cinci personaje care ajung să trăiască laolaltă într-o casă cu grădină de la periferia Teheranului zilelor noastre. Romanul explorează poveştile de viaţă ale acestora şi provocările cu care se confruntă în încercarea de a-şi duce traiul în absenţa bărbaţilor şi departe de constrângerile impuse de familie, de societatea iraniană şi de cultura islamică. Deşi pe parcursul său au loc unele dispute legate de onoare, virginitate, dar şi de alte aspecte ale vieţii cotidiene strict reglementate, Femei fără bărbaţi este un roman despre oameni şi nu despre idei, dezvăluind o lume complexă, plină de suferinţă şi abuzuri, însă şi de forţă feminină şi speranţă, în inima căreia irupe un tip aparte de realism magic, de sorginte orientală.

O țară grozavă După o „copilărie irlandeză catolică nefericită”, Francis se întoarce la New York la vârsta de nouăsprezece ani în compania unui preot pe care-l întâlnește pe vapor și care-i va pipera în mod neașteptat primele zile americane. Lumea care i se dezvăluie lui Francis este diferită de cea din sărăcăciosul și mucedul Limerik, dar în același timp este altfel decât își imaginase tânărul irlandez. Ca om de serviciu în holul hotelului Biltmore, cu ochii urduroși și dinții stricați, va descoperi imediat ierarhiile bine stabilite ale capitalismului american. Îndărătnic când venea vorba să asculte sfatul conaționalilor săi - „stai printre ai tăi” -, Francis va trăi din plin noua lui viață.

Shuggie Bain este povestea de neuitat a tânărului Hugh „Shuggie” Bain, un băiat singuratic și inocent, care-și trăiește copilăria în anii ’80, într-o locuință socială din Glasgow. Politica lui Margaret Thatcher a lăsat bărbații fără slujbe, iar orașul e pe cale să fie copleșit de traficul de droguri. Un roman sfâșietor despre adicție, sexualitate și iubire, Shuggie Bain este reprezentarea epică a vieții unei familii din clasa muncitoare, cum rareori a fost portretizată în literatură. Amintind de romanele lui Alan Hollinghurst, Frank McCourt sau Hanya Yanagihara, cartea lui Douglas Stuart este debutul uimitor al unui romancier care are de spus o poveste plină de forță.

  



 

×