x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Puţin romantism

Puţin romantism

23 Aug 2009   •   00:00
Puţin romantism

Polirom ne recomandă două titluri, recent apărute în colecţia "Romance": "Jurnalul Perlei Orientului" şi "Sora lui Caroline"



Primul aparţine lui Maureen Lindley şi reprezintă un debut de mare clasă, având în centrul atenţiei povestea unei eroine asiatice de la începutul secolului al XX-lea, una dintre acele femei aventuroase, fascinante, pentru care lumea nu poate fi decât liberă şi interesantă. "Jurnalul Perlei Orientului demonstrează faptul că realitatea poate fi mai absurdă decât ficţiunea. O carte esenţială şi o lectură încântătoare", scrie Harper's Bazaar.

Al doilea roman aparţine lui Sheila O'Flanagan, scriitoare irlandeză din a cărui portofoliu este posibil să mai fi citit "Dragoste şi matematică" (volum apărut în aceeaşi colecţie). "Sora lui Caroline", un roman populat cu figuri feminine pline de viaţă şi pasiune, prezintă relaţia tensionată dintre două surori extrem de diferite ca înfăţişare şi temperament, ale căror destine se împletesc pe întreg parcursul romanului. Frumoasa, fermecătoaree şi nonconformista Caroline întruchipează visul oricărui bărbat din Dublin, spre disperarea surorii sale mai mici, Tossa, pe care soarta n-a înzestrat-o cu acelaşi sex-appeal şi care se simte în permanenţă eclipsată. "Un roman extrem de captivant! Sheila O'Flanagan este o povestitoare excelentă, personajele ei sunt bine conturate şi credibile... «Sora lui Caroline» este o lectură fascinantă, o carte pe care o poţi strecura liniştit în valiză când călătoreşti prin lume", scrie Irish Examiner.

5151-99916-bestiar.jpg
Povestiri Fantastice
Cele opt povestiri fantastice vorbesc despre lucruri şi întâmplări obişnuite ce ajung să capete pe nesimţite dimensiunile unui coş­mar sau scot la iveală lumi paralele. De la casa aparent banală care e ocupată de nişte creaturi miste­rioase până la enigmatica Delia, ai cărei logodnici mor în împreju­rări ciudate, sau până la Alina Reyes, care trăieşte viaţa altei femei, aflate la mare depărtare...



5151-99917-stupulnocturne.jpg
Roman al unui laureat Nobel
Considerată imorală de Biserica Catolică şi de Guvernul generalului Franco, "Stupul" (1951), capodopera lui Cela, a fost interzisă în Spania pentru mulţi ani. Roma­nul prezintă o viziune panoramică a degradării şi dificultăţilor pe care le are de înfruntat clasa de mijloc după Războiul Civil. Acţiunea se în­chea­gă printr-o succesiune de scene portretizând sufe­rinţele individuale a peste o sută de personaje.


5151-99918-stupulnocturne.jpg
Poveşti despre muzică

Relatate la persoana întâi, cu delicateţea şi simplitatea muzicală specifice lui Kazuo Ishiguro, aceste cinci istorii perso­nale, amuzante şi mustind de o tristeţe duioasă, explorea­ză într-o manieră neaş­teptată câteva dintre temele predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului şi, legată de aceasta, celebrita­tea. Ishiguro este un adevărat maestru al prozei, iar volumul de faţă este una dintre dovezi.

×
Subiecte în articol: carte