x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Regal Kazantzakis

Regal Kazantzakis

de Sebastian S. Eduard    |    20 Apr 2011   •   20:18
Regal Kazantzakis

162031-19.-nikos-alone-in-bohimj.jpgAutorul grec revine la Humanitas Fiction. După „Zorba grecul”, ne delectăm cu „Ultima ispită a lui Hristos”, ambele volume apărute în Raftul Denisei.

Considerată capodopera lui Nikos Kazantzakis, maestru al prozei moderne şi una dintre cele mai neobosite conştiinţe ale timpului său, „Ultima ispită a lui Hristos” propune o monumentală reinterpretare ficţională a Evangheliilor. Romanul a fost ecranizat în 1988 de Martin Scorsese, avându-i în rolurile principale pe Willem Dafoe şi Harvey Keitel. Asemenea cărţii, pelicula a suscitat la rândul ei numeroase polemici.

Nikos Kazantzakis (1883-1957) s-a născut la Iraklion, în Insula Creta, unde a fost şi înmormântat. Între 1902 şi 1906 a urmat Dreptul la Universitatea din Atena, apoi, timp de doi ani, şi-a continuat studiile la Paris, unde a audiat cursurile filozofului Henri Bergson. A străbătut Grecia şi lumea în lung şi-n lat, călătorind ca nici un alt scriitor grec. Aflat veşnic în conflict cu autorităţile din ţară pentru opiniile sale îndrăzneţe (asemenea prietenului său, Panait Istrati, era ataşat ideilor de stânga), deşi a îndeplinit o vreme şi funcţii publice, a găsit mai multă preţuire în străinătate decât în Grecia. A fost nominalizat în mai multe rânduri la Premiul Nobel. A primit în 1956 Premiul pentru Pace la Viena.

În jumătatea de secol dăruită literaturii a fost creatorul unei opere de dimensiuni impresionante: poezie („Odiseea. O continuare mo­dernă” conţine 33.333 de versuri, 1938), proză (în afara celebrei „Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas”, 1946, a scris romane care sunt tot atâ­tea momente de referinţă ale literaturii se­co­lului al XX-lea – între care „Hristos răstignit din nou”, 1948, „Ultima ispită a lui Hristos”, ter­mi­nat în iulie 1951, dar publicat în Grecia în 1955, şi „Căpitan Mihalis”, 1953), dramaturgie, memorialistică (autobiografia „Raport către El Greco”, apărută după moartea sa, în 1961; cărţile de călătorie ale lui Kazantzakis au repu­tat, de asemenea, un mare succes), eseuri şi tra­du­ceri („Divina Comedie”, „Iliada”, „Odiseea” etc.). S-a bucurat de celebritate în lume ca nici un alt autor grec, deţinând recordul de tradu­ceri (peste 100 de ţări).

 

Romane celebre
Alături de „Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas” şi de „Hristos răstignit din nou”, „Ultima ispită a lui Hristos” rămâne una dintre cele mai cunoscute lucrări ale scriitorului cretan: tradusă încă din 1952, înainte de a fi publicată la Atena în 1955, cartea a circulat în 27 de ţări, versiunea germană fiind reeditată de 12 ori, cea franceză şi engleză de câte opt ori. Trei adaptări pentru teatru şi ecra­ni­zarea din 1988 realizată de Martin Scorsese au consolidat celebritatea lucrării. Kazantzakis inau­gurează aici o nouă formă de abordare literară a textelor evanghelice, care va fi exploatată mai târziu de nume precum Norman Mailer, Anthony Burgess sau José Saramago. „Taina lui Hristos nu e numai taina unei anumite religii; ea este universal umană; în fiecare dintre noi izbucnesc lupta lui Dumnezeu cu omul şi dorinţa arzătoare a împăcării”, scrie Kazantzakis în prologul ro­ma­nu­lui „Ultima ispită a lui Hristos”, o cutremurătoare cronică a destinului şi jertfei Mântuitorului.

×
Subiecte în articol: carte