x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Revista Contact internațional, la 25 de ani: “Tiparul reprezintă posibilitatea de a răsfoi minunile lumii!” Galerie foto

Revista Contact internațional, la 25 de ani: “Tiparul reprezintă posibilitatea de a răsfoi minunile lumii!” Galerie foto

de Cristinel C. Popa    |    23 Mai 2015   •   21:46
Revista Contact internațional, la 25 de ani: “Tiparul reprezintă posibilitatea de a răsfoi minunile lumii!” Galerie foto

La Iași, acest sfârșit de săptămână a marcat un moment aniversar deosebit pentru cultura română. Sub umbrela “Atelierul de creație Athanor”, revista “Contact internațional” a sărbătorit împlinirea unui sfert de veac de la prima apariție. Cu această ocazie, cinci elevi ai Colegiului de Artă Octav Băncilă, în frunte cu talentata Elleny Pendefunda, și-au expus creațiile (pictură și grafică) la Galeriile de artă ale municipiului Iași. Viceprimarul Iașiului Mihai Chirica a onorat cu prezența importanta manifestare. El a înmânat cu această ocazie Diploma de Excelență în domeniul cultural-artistic medicului și scriitorului acad. dr. Liviu Pendefunda, fondatorul revistei. La galerie, cei cinci elevi ai școlii de artă au expus câte cinci lucrări întrupând astfel în comun cei 25 de ani de existență ai publicației. Expoziția s-a și numit “Pente” (la pătrat). |ntr-un fel, se poate spune că amfitrionul, fondator al revistei, a purtat în această importanta zi numele schimbat : “Pente-funda”, în loc de Pendefunda. Vă reamintim că în paginile publicației literare amintite (membru APLER) apar scrieri în mai multe limbi de circulație internațională ale unor creatori români din țară și din diasporă, precum și ale unor scriitori străini consacrați. Colaboratorii săi se află pe toate continentele, premiile sale recompensând valori autentice ale culturii românești și internaționale cum ar fi poeții Ion Alexandru Angheluș și Nichita Danilov, Souleiman Awwad, Antoanette dell' Art, Luigi Attardi, pictorul George Gavrileanu și mulți alții.

La această specială întâlnire aniversară au fost numeroși participanți: scriitori, artiști, curioși, ziariști, iubitori ai literaturii și ai artei din țară și de peste hotare. Cu acest prilej, acad. dr. Liviu Pendefunda, unul dintre cei mai importanți poeți esoterici ai momentului, directorul editurii și revistei Contact internațional, ne-a acordat în exclusivitate un scurt interviu:

Cristinel C. Popa: Cum v-a venit ideea înființării revistei?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Probabil era vorba de acea efervescență formidabilă a anilor din perioada respectivă. Plecasem din zona comunistă, în 1990, să facem ceva. Era vorba, dacă vrei, de un fel de frondă, vroiam să facem ceva deosebit, nou, care nu există, ceva în care să ne putem exprima liber. Nu era o chestiune pur personală, ci una generală.

Cristinel C. Popa: Evoluția ei a fost conform așteptărilor?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Din punct de vedere al tematicii, al celor care s-au adresat revistei, care au citit-o, și a noastră, da. Din punctul de vedere al autorităților, care numai o revistă liberă nu doresc nici acum, nu.

Cristinel C. Popa: E greu să ții atâția ani o asemenea publicație?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: E foarte geu, mai ales dacă nu ai ajutor deloc, cum noi nu am avut, din partea autorităților, nici măcar cel mai mic gest.

Cristinel C. Popa: Ce-ar putea să facă autoritățile pentru a vă ajuta?

Acad.dr. Liviu Pendefunda: Singura modalitate de a ne putea exprima mai cu posibilități de a ne face mai bine auziți ar fi să putem tipări mai mult în continuare. Multă lume dorește în continuare revista pe hârtie. {i pe internet merge bine…

Cristinel C. Popa: Credeți în viitorul tiparului?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Din acest punct de vedere este un fenomen de regres pentru omenire. Tiparul reprezintă o posibilitate de a răsfoi minunile lumii, literatura, de a vedea imagini pe viu în cărți, în reviste, în ziare. Este doar aparent vie lumea literară pe Internet.
Viitorul din acest punct de vedere este gri, adică eu mai sper ca măcar să se completeze printul cu online-ul, hârtia cu virtualul, este singura modalitate de a ne salva pe noi și mintea noastra, creierul nostru, ca atare, nu judecăm doar prin acea interacțiune cu internetul…

IT: Tipăritura îmi dă toate satisfacțiile pe care le dorește un om când vrea să se înalțe în cultură și în cunoaștere

Cristinel C. Popa: Ce reprezintă pentru dv “Contact internațional”?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Pe lângă joie de vivre, pentru mine este și scop, și datorie în același timp. |mi dă toate satisfacțiile posibile pe care le dorește un om când vrea să se înalțe în cultură și în cunoaștere.

Cristinel C. Popa: Cum vedeți viitorul publicației?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Probabil că atât timp cât Dumnezeu îmi va da viață, va viețui și ea, revista. Fiind color, cu multe pagini, prețul e mare. Dacă ea ar fi ajutată din punct de vedere financiar de un sponsor, poate ar ajunge mai ușor la cititori…La început am fost o echipă de șapte-opt oameni, dintre ei…câțiva s-au dus dintre noi, alții au plecat în străinătate și mai colaborează încă.

Cristinel C. Popa: Un îndemn adresat cititorilor Jurnalului Național?

Acad. dr. Liviu Pendefunda: Prin aniversare am vrut să atragem atenția asupra faptului că revista subzistă și fără ajutor, că oamenii se adună în jurul ei, că oamenii doresc să o citească și să o aibă. Sunt mulți care o doresc și îmi spun că nu au banii necesari să o cumpere. Vă îndemn pe toți să o căutați!


 

×