Scriitorul Salman Rushdie lucrează la o carte de memorii despre o perioadă dificilă a vieţii sale: anii în care se ascundea, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice".
Autorul, în vârstă de 63 de ani, a declarat pentru Reuters că volumul său de memorii umple "un gol de informa-ţii" şi simte că, în sfârşit, poate vorbi despre aceste lucruri. Rushdie a spus că a scris aproape 100 de pagini, adică un sfert din toată povestea, şi crede că ar putea termina acest volum la sfârşitul anului viitor.
El a mai adăugat că finalizarea romanului depinde foarte mult de filmul "Copiii din miez de noapte", care va fi regizat de Deepa Mehta. Rushdie a mai precizat că, deşi referirile la fatwa vor fi o parte importantă din cartea sa, în mare, volumul de memorii va fi "o poveste umană", o poveste despre viaţa sa de atunci, nu doar pentru el, ci şi pentru copiii săi, pentru oameni care i-au fost apropiaţi, pentru mama sa.
"Este adevărat că, dacă există un gol de informaţii, oamenii pot specula sau pot inventa lucruri, iar asta poate fi frustrant. Adevărul este însă că până recent nu am fost pregătit să scriu acest volum", a mai declarat Rushdie.
Lui Salman Rushdie i-a fost decernat, recent, titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Acest fapt a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". Polirom a tradus în limba română zece dintre romanele lui Salman Rushdie şi două volume de eseistică. Ultimul manuscris semnat Salman Rushdie, nepublicat încă în volum, "Luka and the Fire of Life", se află în curs de traducere în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom".