x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Salman Rushdie îşi scrie memoriile

Salman Rushdie îşi scrie memoriile

13 Oct 2010   •   00:00
Salman Rushdie îşi scrie memoriile
Sursa foto: /Reuters

Scriitorul Salman Rushdie lucrează la o carte de memorii despre o perioadă dificilă a vieţii sale: anii în care se ascundea, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice".

Autorul, în vârstă de 63 de ani, a declarat pentru Reuters că volumul său de me­morii umple "un gol de in­for­ma-ţii" şi simte că, în sfârşit, poate vorbi despre aceste lucruri. Rushdie a spus că a scris aproape 100 de pa­gini, adică un sfert din toată poves­tea, şi crede că ar putea termina acest volum la sfârşitul anului viitor.

El a mai adăugat că finalizarea ro­ma­nului depinde foarte mult de filmul "Copiii din miez de noapte", ca­re va fi regizat de Deepa Mehta. Rushdie a mai precizat că, deşi re­fe­ririle la fatwa vor fi o parte importantă din cartea sa, în mare, volumul de memorii va fi "o poveste umană", o poveste despre viaţa sa de atunci, nu doar pentru el, ci şi pentru co­piii săi, pentru oameni care i-au fost apropiaţi, pentru mama sa.
"Este ade­vărat că, dacă există un gol de in­for­maţii, oamenii pot specula sau pot inventa lucruri, iar asta poate fi frustrant. Adevărul este însă că pâ­nă recent nu am fost pregătit să scriu acest volum", a mai declarat Rushdie.

Lui Salman Rushdie i-a fost de­cer­nat, recent, titlul de Ca­valer al Im­periului Britanic. Acest fapt a stâr­nit reacţii violente din partea lu­mii islamice, reactualizând resen­ti­mentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". Poli­rom a tradus în limba română zece dintre romanele lui Salman Rushdie şi două volume de eseistică. Ulti­mul ma­nuscris semnat Salman Rushdie, ne­publicat încă în volum, "Luka and the Fire of Life", se află în curs de traducere în cadrul co­lecţiei "Bi­blio­teca Polirom".

×
Subiecte în articol: carte