x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

28 Sep 2007   •   00:00

Editura Antet. După "Ambiţii imperiale" sau "Hegemonie sau supravieţuire", Noam Chomsky revine cu "State eşuate". Lumea nu a renunţat la război. Dimpotrivă. De acum, puterea hegemonică mondială işi arogă dreptul de a purta război după bunul plac, sub o doctrină a "autoapărării anticipate", fără limite precizate.

Arta de a fi egoist

Editura Trei. Arta de a fi egoist nu se predă la nici o şcoală, la nici o universitate şi nici la fără frecvenţă, ceea ce nu este nicidecum o intămplare. Motivul este că nimeni nu-i realmente interesat să facă din alţii nişte oameni independenţi, care reflectează la ei inşişi. Căci cine nu ştie ce vrea să realizeze in viaţă este o victimă care se pretează perfect să fie exploatată de către alţii. "Cine este de părere că a venit momentul de a nu mai lăsa ca alţii să stabilească pentru el criteriile aprecierii, ci s-o facă el insuşi, inaintează un pas decisiv in inţelegerea artei de a fi egoist", crede Josef Kirschner, autorul volumului.

State eşuate

Editura antet. După "Ambiţii imperiale" sau "Hegemonie sau supravieţuire", Noam Chomsky revine cu "State eşuate". Lumea nu a renunţat la război. Dimpotrivă. De acum, puterea hegemonică mondială işi arogă dreptul de a purta război după bunul plac, sub o doctrină a "autoapărării anticipate", fără limite precizate. Legea internaţională, tratatele şi regulile ordinii mondiale sunt impuse altora cu severitate, cu o atitudine moralizatoare, dar expediate ca nişte chestiuni irelevante pentru Statele Unite.

Dădacul

Editura Polirom. Volumul este romanul de debut al lui Holly Peterson, un portret ironic al vieţii bogătaşilor din Manhattan. Dacă despre dadace a auzit oricine, la ce ar putea servi dădacii? La această intrebare nu veţi găsi un răspuns decăt citind cum mamele bogate din New York, dintre care face parte şi Jamie, descoperă că soţii lor sunt mult prea ocupaţi pentru a-şi mai indeplini rolul de figuri paterne in viaţa moştenitorilor. Un dădac, aşadar, este un bărbat in floarea vărstei, atrăgător, cultivat, plin de umor, tandru şi cu picioarele pe pămănt: combinaţia perfectă pentru a le oferi acestor băieţi modelul masculin ideal.

Cineva cu care să fugi de acasă

Editura Niculescu. "Un scriitor care, de aproape două decenii, s-a impus ca una dintre cele mai originale şi talentate voci de pretutindeni", scrie New York Times Book Review despre David Grossman. Lectura acestui text este asemenea unui carusel in care cititorul se simte purtat, fără a putea anticipa incotro este condus; prin faţa ochilor lui se perindă frănturi de tablouri, fragmente de imagini şi gănduri, iar personajele nu se definesc prin acţiunile lor directe, ci prin poveştile pe care le ascultă, le inventează şi le trăiesc.

×
Subiecte în articol: carte