x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Seria Henry Miller

Seria Henry Miller

de Sebastian S. Eduard    |    03 Mar 2011   •   21:14
Seria Henry Miller

154669-untitled-1.jpgLa Polirom continuă pu­blicarea volumelor din seria de autor Henry Miller. După „Sexus”, „Plexus”, „Nexus” sau „Primăvara neagră” este rândul volumelor „Tropicul Cancerului” şi „Coşmarul cli­ma­tizat”. Recunoscut astăzi ca unul dintre romanele cult din literatura ame­ricană şi una dintre capodoperele clasice ale erotismului, „Tropi­cul Cancerului” a apărut ini­ţial la Paris în 1934, fiind interzisă mai bine de un sfert de secol peste ocean.

Cartea reprezintă o combinaţie dezin­hibată de ficţiune şi bio­gra­fie, de nara­ţiu­ne şi flux liber al conştiinţei, prezentând cu dezinvoltură aventurile adesea licenţioase ale unui tânăr scriitor american exilat în Parisul anilor ’30. El duce o existenţă marginală şi precară, învârtindu-se prin baruri, săli de dans, bordeluri şi locurile de adunare ale unei boeme adesea sordide, ale cărei excentri­cităţi şi excese le înregistrează într-un stil precis, necruţător şi complice-amuzat.

În 1939, la nici trei luni de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial şi după zece ani petrecuţi în Franţa, Henry Miller se întoarce în Statele Unite, ca să vadă cum arată ţara în care se născuse – vrea să simtă the american way of life. Pleacă într-o călătorie de trei ani, în care cunoaşte locuri şi oameni de tot felul. Aşa se naşte „Coşmarul climatizat”, o carte cu oameni mici şi afaceri uriaşe, cu violenţa purulentă a ziarelor americane, cu giganţi industriali şi cumpă­ră­turi pe credit, cu o atmosferă care-l face să exclame: „n-am vazut nicăieri în lume o ruptu­ră atât de definitivă între natu­ră şi om”. „Coşmarul climatizat” are în el şi slăbiciunile de boem ale autorului, care se îndrăgosteşte de automobilul său şi plânge când vede Grand Canion, dar şi culoarea locală, acolo unde ochiul de reporter o găseşte.

America este când un loc plin de sunete şi imagini nemaivăzute, când un teritoriu dezolant, lipsit de suflet, „un vid spiritual” fără urmă de frumuseţe, în faţă căruia se află un Henry Miller cu nerăbdarea şi spaimele regăsirii.

 

Semnale editoriale
Evermore - Rao. De când un teribil accident a curmat vieţile membrilor familiei ei, Ever poate vedea aure, auzi gându­ri­le oamenilor şi afla întreaga poveste a unui om doar printr-o simplă atingere. Încercând cu disperare să îşi înăbuşe abilităţile şi să evite contactul cu oamenii, ea ajunge să fie văzută ca o ciudată la şcoală... dar totul se schimbă în mo­mentul în care îl întâlneşte pe Da­men Auguste, un tip splendid, exotic şi bogat. Este singurul care poa­te fa­ce să amuţească toate sunetele din capul ei, ţesând o magie atât de in­ten­să încât îi citeşte direct în suflet.

Mai las-o moale cu fantomele - Leda. Singurii prieteni ai lui Cass McKenna, o fată de 16 ani, sunt câteva fanto­me: a surorii ei şi a câtorva foşti colegi de şcoală. Fanto­mele nu sunt deloc complicate şi poţi avea încredere în ele. Mai
mult decât atât, ele pot afla secretele compromiţătoare ale celor din jur... iar lui Cass îi place să ştie totul despre colegii ei îngâmfaţi. Însă când Tim, vicepreşedintele consiliului de elevi, descoperă secretul lui Cass – acela că poate să comunice cu fantomele –, situaţia tinde să evolueze imprevizibil.

Legea conspiraţiei - Litera. Spionaj high-tech. Un plan diabolic, gata să zguduie lumea şi foarte puţin timp pentru a-l opri. Jonathan Ransom alpinist de clasă mondială şi chirurg experimentat, schiază împreună cu frumoasa lui soţie Emma în înzăpeziţii Alpi Elveţieni. O furtună de zăpadă se porneşte ca din senin, Emma se accidentează grav şi moare în adâncurile unei crevase. Douăzeci şi patru de ore mai târziu, Jonathan primeşte un plic adresat soţiei sale în care găseşte două bilete de bagaje. Atacat în mod inexplicabil de poliţia elveţiană şi obligat să fugă, Jonathan se trezeşte dintr-o dată urmărit internaţional şi ţinta unui asasin misterios.

×
Subiecte în articol: arte carte