x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte SFĂRŞITUL DOGMEI?/Iuda preaiubitul

SFĂRŞITUL DOGMEI?/Iuda preaiubitul

de George Arion    |    22 Feb 2009   •   00:00

"Iuda preaiubitul". Încă un thriller biblic. Mai puţin faimos decât "Codul lui DaVinci". Dar, poate, mai incitant decât acesta în anumite privinţe.





Cu siguranţă, Dan Brown este mai spectaculos sub aspectul intrigii detectivistice. În schimb, Gerald Messadie, un pasionat scotocitor prin biblioteci, oferă naraţiunii sale doza de senzaţional printr-o interpretare proprie a unor pasaje din Vechiul şi Noul Testament, al altor texte sacrosancte.

Faptele sunt cele ştiute de toată suflarea. În duminica premergătoare Paştelui - ce avea să rămână cunoscută ca Duminica Floriilor - Iisus îşi face intrarea triumfală în Ierusalim.

Sfatul... Călare pe un asin, ca şi Regele David odinioară, El este întâmpinat de o mulţime care Îl aclamă şi Îi presară flori în cale. Vorbele Lui, minunile pe care Le-a săvârşit L-au precedat, şi populaţia Îl aşteaptă ca pe un izbăvitor al poporului evreu, ca pe Messia cel promis încă din vechime şi recunoscut astfel de Ioan Botezătorul. Dărâmarea Marelui Templu, asuprirea babiloniană, exilul în Asia, stăpânirea romană au inculcat ideea că Dumnezeu şi-a întors faţa de la urmaşii lui Moise.

Emoţia pe care sosirea Lui o provoacă în cetate îl pune în alertă pe Marele Preot Caiafa. Acesta îşi vede primejduit scaunul, bănuind o lovitură de stat, şi îşi strânge de urgenţă sfatul.

ÎN SIMŢIRI. Împreună cu socrul său, Ana încearcă să descopere soluţii pentru a contracara posibilitatea ca Iisus să fie uns şi ca Rege, şi ca lider spiritual. Nu se poate risca o răscoală urmată de război civil şi o baie de sânge. De asemenea, este solicitat sprijinul Procuratorului roman Pilat, care însă, potrivit statutului său, nu are căderea de a se amesteca în conflictele religioase ale localnicilor.

Şi totuşi, Iisus va fi învinovăţit de blasfemie, va fi batjocorit, biciuit, răstignit, dat jos de pe cruce, trupul său fiind depus într-o grotă de unde va dispărea.

Cadavrul Lui a fost furat de ucenicii Săi înnebuniţi de durere? S-a sculat, într-adevăr, din morţi? Sau în urma ţintuirii în piroane nu şi-a pierdut viaţa, fiind luat de pe Golgota când încă mai trăia, un medic iscusit readucându-l în simţiri, oblojindu-i rănile şi salvându-l, astfel încât să poată pleca într-un ţinut unde să nu mai fie prigonit?

VOINŢA DIVINĂ. Gerald Messadie alege ultima variantă. Dar nu numai acest episod poate răvăşi pe oricine. Pornind de la o examinare atentă a multor documente, autorul face o observaţie tulburătoare: Creatorul adorat este, de fapt, indiferent la toate zbaterile oamenilor. Fiii săi, Iahve şi Satan, îşi dispută supremaţia. Spre deosebire de Preaînaltul  său Tată, Iahve este bun, milostiv, interesat de fiinţa umană. Pe acesta din urmă îl slăveşte Iisus. El doreşte cu ardoare să se jertfească, pentru a şterge păcatele poporului Său. De aceea se lasă arestat şi sacrificat, astfel încât Scripturile să se adeverească.

Pentru realizarea planului Său are nevoie de complicitatea unuia dintre ucenici. Cel ales este Iuda Iscarioteanul, prezentat în carte în alt fel decât în Evangheliile lui Luca, Matei, Marcu, Ioan. De altfel, după descoperirea, în 2005, în deşertul egiptean, a "Evangheliei după Iuda", acestuia i se atribuie un alt statut, de instrument al voinţei divine. Măreţie. El nu ne mai apare ca un trădător care îşi conduce Învăţătorul la un calvar inimaginabil, ci îi împlineşte porunca: "Fă ce ai de făcut!". În romanul lui Gerald Messadie, Iuda este un mijlocitor benefic în relaţia lui Iisus cu Jahve. Despre Iisus, despre apostoli se vor mai scrie multe cărţi - de istorie, de teologie sau de ficţiune, mai mult sau mai puţin plauzibile. Nici una însă nu va ştirbi nimbul de măreţie al lui Iisus, care, prin sacrificiul Său, ne-a îndemnat să fim mai buni, mai iertători, mai înţelepţi.

"Construcţia diavolească pică cu brutalitate. Cum greutatea trupului lui Iisus nu era susţinută decât de cele două piroane care îi străpungeau încheieturile, crucificatul slobozi un urlet de durere sub efectul şocului.Crucea fu pusă vertical. Ajutoarele aruncară pământ în groapă pentru a o astupa, apoi o bătuciră cu dosul lopeţilor"

 

Biografie...

Gerald Messadie s-a născut în Egipt, în 1931, şi este jurnalist, istoric, eseist şi romancier francez. Opera sa, tradusă în întreaga lume şi numărând peste şaizeci de titluri, cuprinde eseuri despre credinţele, culturile şi religiile lumii, biografii, romane istorice şi science-fiction.
"Studiind scrierile fundamentale - Evangheliile canonice şi apocrife, comentariile biblice şi textele exegetice moderne"

 

Zone de umbră

"Gerald Messadie demască în acest pasionant thriller biblic zonele de umbră, minciunile şi contradicţiile dogmei creştine. Pentru prima oară sunt dezvăluite raţiunile ostilităţii clericilor din Ierusalim faţă de Iisus: versetele Deuteronomului afirmă fără nici o ambiguitate că Dumnezeul cel bun, Dumnezeul lui Iisus, nu este Dumnezeul Creator."

×
Subiecte în articol: iisus scena crimei gerald messadie