x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Thomas Ostermeier într-un dialog exhaustiv și sincer cu Gerhard Jörder

Thomas Ostermeier într-un dialog exhaustiv și sincer cu Gerhard Jörder

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Sep 2024   •   10:00
Thomas Ostermeier într-un dialog exhaustiv și sincer cu Gerhard Jörder

​​​​​​​Fundația Culturală „Camil Petrescu” – FCCP anunță cu bucurie apariția unui nou volum din seria MARI REGIZORI AI LUMII: Backstage Ostermeier, traducerea de Ozana Oancea. Cartea reprezintă prima colaborare a Fundației cu Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, deschizând seria unor proiecte fructuoase.

Volumul aduce în prim-plan un dialog captivant între Gerhard Jörder, renumit critic de teatru, și Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai influenți și apreciați regizori europeni ai momentului.

 

GERHARD JÖRDER: Dacă tot suntem aici, aș pune o întrebare cheie: cu ironia cum stați?

THOMAS OSTERMEIER: N-am să mă ascund: pentru mine, acest permanent ironic sau cinic „merge și-așa” postmodern este boala vremurilor noastre. Nu doar acest „merge și-așa”, ci și acel „totul este în același timp și adevărat, și fals”. Mi se pare odioasă eliminarea unor chestiuni precum vina, răspunderea, capacitatea dezbaterii publice, dar și a teatrului, de a determina mersul societății.

(Backstage Ostermeier, p. 61)

 

În Backstage Ostermeier regizorul își povestește drumul către teatru, explorând atât succesele, cât și provocările carierei sale, de la începuturile la Deutsches Theater până la realizările sale la Schaubühne. Dialogul cu Jörder oferă o privire intimă asupra procesului său creativ, dar și asupra filosofiei sale teatrale, ancorate în angajamentul pentru relevanța socială și politică a teatrului contemporan. În paginile cărții, Ostermeier le oferă cititorilor o privire intimă asupra felului în care reușește să facă din teatru un spațiu de confruntare și de reflecție socială neacademică și profund umană.

Gerhard Jörder (născut în 1943 la Pamplona, Spania) este o personalitate marcantă a criticii de teatru, cu o carieră extinsă în jurnalismul cultural și în moderarea evenimentelor teatrale internaționale.

Thomas Ostermeier, adesea descris drept „imaginea teatrului german modern”, este director artistic al Schaubühne Berlin din 1999, iar spectacolele sale inovatoare sunt recunoscute și invitate în festivaluri din întreaga lume. De la montările revoluționare pe texte de Ibsen și Shakespeare, până la interpretările intense ale autorilor contemporani precum Lars Norén, Sarah Kane și Jon Fosse, spectacolele lui Thomas Ostermeier au cucerit nu doar publicul german, ci și scena internațională, fiind invitate la numeroase festivaluri de pe toate continentele.

 

 

 

Seria MARI REGIZORI AI LUMII, din care face parte această lucrare, continuă să exploreze poetici regizorale esențiale ale secolelor XX și XXI, aducând în atenția cititorilor figuri precum E.G. Craig, Meyerhold, Kantor, Grotowski, Brook, Strehler, Wilson, Dodin, Warlikowski, Delbono, Olivier Py. Prin intermediul acestor volume, Fundația Culturală „Camil Petrescu” dorește să contribuie la înțelegerea și conservarea moștenirii teatrale internaționale, dar și la promovarea dialogului dintre generațiile de creatori de teatru.

 

Lansarea volumului va avea loc pe 20 octombrie 2024, în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT), iar ora va fi anunțată în programul oficial al festivalului, disponibil online.

 

Cartea Backstage Ostermeier este disponibilă pentru achiziție online pe site-ul www.teatrul-azi.ro și în rețeau librăriilor Cărturești.

 

 

×