x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un adevăr de Premiu Nobel

Un adevăr de Premiu Nobel

19 Oct 2007   •   00:00

Două Premii Oscar luate de documentar. Nobelul pentru Pace, căştigat chiar săptămăna trecută. După varianta pe DVD, in librării găsim acum şi cartea: "Un adevăr incomod".

Al Gore este acum şi in librării

Două Premii Oscar luate de documentar. Nobelul pentru Pace, căştigat chiar săptămăna trecută. După varianta pe DVD, in librării găsim acum şi cartea: "Un adevăr incomod".

Pericol. Este viitorul planetei pus, cu adevărat, in pericol sau este acesta numai un mod prin care politicienii işi pot aduna căt mai multe voturi? In paginile acestei cărţi, Al Gore (fost vicepreşedinte in administraţia Clinton şi candidat, el insuşi, pentru funcţia supremă) ne infăţişează o pledoarie convingătoare, bogat ilustrată, a punctului său de vedere, laolaltă cu impresionante texte dedicate principalelor influenţe din viaţa sa: tatăl, sora, precum şi profesorul din facultate, care i-a deschis ochii asupra acestei probleme vitale pentru supravieţuirea omenirii. Grafice, explicaţii punctuale şi nostalgice fotografii spectaculoase, toate acestea au fost sursa documentarului care a obţinut, in cursul acestui an, Premiul Oscar.

Pace. Nu mai tărziu de săptămăna trecută, fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Comisia ONU pentru Climă au căştigat Premiul Nobel pentru Pace. Premiul le-a fost decernat pentru "eforturile de colectare şi difuzare a informaţiilor cu privire la schimbările climaterice provocate de om şi pentru punerea bazelor in vederea adoptării măsurilor necesare luptei impotriva schimbărilor climaterice". Premiul Nobel, constănd intr-o diplomă, o medalie de aur şi un cec in valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), le va fi inmănat la Oslo, la 10 decembrie.

Semnale editoriale

La inceput a fost intunericul

Editura Tritonic. Romanul semnat R. Scott Bakker deschide o nouă trilogie: "Prinţul Nimicului". La două mii de ani după Apocalipsă, Shirahul Celor O Mie de Temple a declarat Războiul Sfănt pentru a smulge Oraşul Sfănt al Ultimului Profet din măinile locuitorilor infideli. Spioni, vrăjitori, războinici işi unesc destinele in peste patru mii de ani de istorie. A doua Apocalipsă este aproape.

Răul absolut

Editura Quality Books. Atunci cănd intr-un orăşel din Nebraska incep să apară cadavrele mutilate ale unor băieţi, intreaga comunitate intră in panică. Părinţii işi insoţesc copiii pretutindeni şi toată lumea aşteaptă ca tănărul şi carismaticul şerif Nick Morelli să rezolve cazul. Cum lucrurile se complică insă din ce in ce mai mult, poliţia locală cere ajutorul unuia dintre cei mai buni profileri ai FBI-ului, agentul Maggie O´Dell. Ea este ultima speranţă. Dar diabolica inteligenţă a unui criminal care nu face nici o greşeală este o piatră de incercare chiar şi pentru cel mai experimentat agent federal.

Ecstasy

Editura Polirom. Personajul principal, Miyashita, este un tănăr asistent intr-o echipă de filmare, aflat la New York pentru a turna o campanie de promovare a unui star pop japonez. Aici intălneşte un cerşetor neobişnuit care ii dă un număr de telefon din Tokyo. Intrigat, Miyashita sună, iar la celălalt capăt al firului se dovedeşte a fi Keiko, o femeie misterioasă care nu acceptă să-l intălnească decăt cu condiţia să ia o pastilă de ecstasy in compania unei "amice de incredere". Acesta este doar primul pas pe un traseu ce il va duce spre experienţe tot mai tari, culminănd in sado-masochism extrem.

Codicele

Editura Rao. "Salutări din viaţa de apoi", declară Maxwell Broadbent pe caseta video lăsată in urmă după misterioasa lui dispariţie. Un cunoscut vănător de comori şi jefuitor de morminte, Broadbent, a adunat o colecţie de peste jumătate de miliard de dolari alcătuită din nepreţuite opere de artă, pietre preţioase şi artefacte, inainte să dispară - impreună cu intreaga sa colecţie - din conacul său din New Mexico. Ca o ultimă provocare adresată celor trei fii ai săi, Broadbent se ingroapă cu comoara lui undeva in lume, ascunzăndu-se ca un antic faraon egiptean. Dacă fiii vor să-şi obţină moştenirea, trebuie să descopere mormăntul tatălui lor ascuns cu grijă.

×
Subiecte în articol: carte