x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un vagabond de geniu care nu poate fi învins

Un vagabond de geniu care nu poate fi învins

de Clara Margineanu    |    27 Feb 2012   •   21:00
Un vagabond de geniu care nu poate fi învins

Miercuri, 29 februarie, Jurnalul Natio­nal va ofera, in cadrul colectiei de lite­ratura romaneasca Biblioteca pentru toti, volumul 'Spovedanie pentru invinsi, trecut si viitor', de Panait Istrati.

Panait Istrati, fiul unei spalatorese si al unui contrabandist grec, s-a bucurat in timpul vietii de recunoasterea talentului sau literar de catre Romain Rolland, cel care l-a numit 'un Gorki balcanic'. S-a nascut in 1884, la Braila, si a avut un destin de exceptie. In timp ce (preadolescent fiind) muncea la stapan, baiat de pravalie, 'nouaspre­zece ceasuri de goana zilnica', in cele ca­teva ore ramase libere citea cu pa­tima. Lectura, ca alternativa salvatoa­re, i-a fost, dupa cum a masturisit, 'iz­vorul tuturor bucuriilor si al surprizelor unei vieti de copil chinuit'.

A impletit franghii, a fost hamal in port, mai tar­ziu zugrav, a purtat in fiinta sa dorul de duca, de cunoastere si experienta a situatiilor-limita, a fost o hai­mana autodidacta care a tanjit dupa dreptate, so­lidaritate, prietenie. Parasit de tata, sarac, asezat din nastere intre cei umili, participarea sa in 1905 la o manifestatie de solidaritate cu revolutia rusa este justificata. Calatoreste apoi in Grecia si in Egipt, ajunge la destinatii de legenda, Pireu, Marsilia, Port Said si Damasc, dar sustine constant (pana la un moment dat) miscarea socialista.

Cel care avea sa ajunga scriitor im­por­tant de limba franceza a invatat lim­ba singur, dupa dictionar. Ajunge la Paris si apoi la Nisa, unde se afla cand a scris o scrisoare disperata: 'Astazi incepe anul 1921, dar pentru altii. Pentru mine este inceputul sfarsitului. Este oare nevoie sa te explici atunci cand te hotarasti sa parasesti lumea asta?'. A incercat sa se sinucida, nu a reusit, iar scrisoarea a ajuns intr-un tarziu la Romain Rolland, caruia ii era adresata. Acesta il incurajeaza si il ajuta sa pu­bli­ce, astfel ca, dupa cateva volume apa­­rute, Panait Istrati ajunge sa fie consi­de­rat in Romania scriitor francez, iar in Fran­ta, scriitor roman.

Temele sale exo­ti­ce, mirobolante, lumea stranie si fascinan­ta infatisate cu mana sigura de maestru in romanele reunite autobiografic in 'Viata lui Adrian Zografi' cuceresc publicul francez. Astfel ca, in URSS, ajunge in 1927 un Panait Istrati, autor cunoscut si pretuit. Dupa saisprezece luni in care a cunoscut pe viu realitatile din Moscova, Leningrad, Crimeea, Ucraina, Moldova etc., ramane profund deziluzionat si se rupe brusc de credintele sale socialiste. Se revolta profund impotriva coruptiei, servilismului, incompetentei la conducere, abuzurilor din arealul sovietic care fusese privit ca o alternativa plina de speranta la regimul nazist.

Panait Istrati, in fata realitatilor concrete, ajunge sa numeasca bolsevismul 'fascism rosu'. Acest strigat dureros de revolta este inchis intre copertele pe care scrie 'Spovedanie pentru invinsi'. Mesajul este limpede, inca din primele pagini: 'Ei bine, ma despart de prietenii mei comunisti, pana la ceea ce inseamna orgoliul lor in Rusia: constructia socialismului. E trist pentru vechea noastra prietenie, dar asta e. (...)Caci clasa muncitoare nu este vinovata, cand este nestiutoare de ceea ce nu a invatat niciodata. Dar sefii ce i se impun sunt buni de spanzuratoare cand ii compromit viitorul, punand carul inaintea boilor, prin toate mijloacele si oricat ar costa'.

In 1938, la trei ani dupa moartea lui Istrati, cartea a aparut in Romania cu titlul 'Spovedania unui invins'. Bineinteles ca dupa 1945 volumul a fost interzis. 'Invinsi sunt toti oamenii care se afla, catre sfarsitul vietii, in dezacord sentimental cu cei mai buni semeni al lor', scrie Panait Istrati, cel care spunea despre sine ca este un vagabond. S-a lasat trait si cutremurat de viata, pe care a transformat-o in li­teratura. Nu poate fi invins un autor a carui opera surclaseaza lejer prestatia celor care s-au grabit sa-l denigreze. Ci doar un vagabond de geniu, care a inteles lumea ca nimeni altul.

×
Subiecte în articol: carte biblioteca pentru toţi