x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ziua cea mai lungă la Târgul Gaudeamus

Ziua cea mai lungă la Târgul Gaudeamus

de Sebastian S. Eduard    |    28 Noi 2009   •   00:00
Ziua cea mai lungă la Târgul Gaudeamus

O fi plecat Salman Rushdie, însă asta nu înseamnă că cea de-a 16-a ediţie Gaudeamus şi-a epuizat evenimentele importante. Dimpotrivă. Câteva lansări interesante au fost programate pentru sâmbătă.



Trebuie să dăm divelor ce este al divelor. Ne refeream la Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin. Pomenim de ele în această ordine, pentru că exact aceasta este ordinea lansărilor.

De la ora 13:00, Mihaela Rădulescu se va afla la standul Editurii Polirom pentru a da autografe pe noua ei carte, "Nişte răspunsuri". Cum precedenta, "Despre lucrurile simple" (cea mai vândută carte a editurii în 2007) s-a vândut în 70.000-80.000 de exemplare, lucruri bune se pot spune şi despre "Nişte răspunsuri": taman s-au epuizat primele două tiraje - urmează vânzări de circa 20.000 de exemplare după pronosticul nostru.

La orele 15:00, standul Editurii Tritonic va deveni neîncăpător, pentru că Andreea Marin Bănică îşi va lansa prima sa carte: "Preţuieşte viaţa". Cum volumul nu se află pe piaţă decât de câteva zile, nu vă putem furniza cifre din vânzări. Tot ceea ce vă putem destăinui este că avem de-a face cu un volum glossy, cu DVD inclus, care ajunge la preţul de 65 de lei. "Departe de a fi o încercare de a-mi descoperi veleităţi de scriitor sau de a pretinde că le ştiu pe toate peste noapte, cartea din mâna ta e bucuria simplă de a-ţi împărtăşi câte ceva din toate cele bune pe care le-am aflat, le-am simţit, le-am trăit pe pielea mea şi m-au adus, alături de lecţiile grele de viaţă, într-un moment de împăcare şi de echilibru", scrie autoarea în prefaţă.

PROFESIONIŞTII

Şi pentru că tot eram în sfera televiziunii, nu putem să trecem cu vederea o lansare cu totul şi cu totul specială. Dacă eventual sunteţi în târg mai devreme, pe la 12:30 să zicem, nu ar trebui să lipsiţi de la lansarea audiobook-ului Eugeniei Vodă. După succesul DVD-ului cu emisiuni "Profesioniştii" pe tema credinţei, editat de TVR Media, de această dată Editura Humanitas lansează o serie de zece CD-uri cu "zece autori Humanitas de vorbă cu Eugenia Vodă: Horia Bernea, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Ştefan Augustin Doinaş, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Ileana Mălăncioiu, Alexandru Paleologu, Andrei Pleşu, Victor Rebengiuc". Eugenia Vodă declară: "În studio, stând de vorbă la aceeaşi masă ore şi ore, am constatat cât de diferit te poţi simţi în funcţie de omul din faţa ta. Există oameni cu care, în timp ce comunici, simţi o stare de graţie, oameni care te fac să crezi că inteligenţa e contaminantă, oameni care te fac să te simţi şi tu, brusc, mai inteligent! Pe discurile propuse de Humanitas multimedia e vorba tocmai de vocile unor oameni care iradiază inteligenţă. De ce doar vocile? Pentru că - a fost argumentul editorilor - CD-urile prezintă marele avantaj că pot fi ascultate şi în maşină, din mers! Şi cum lumea e atât de grăbită şi circulă atât de mult, cresc şi şansele Profesioniştilor, de a fi, dacă nu mai vizibili, atunci mai audibili... Şoferul din mine a cedat acestui argument seducător. Mi-am şi imaginat o intersecţie de coşmar, respirând paradiziac, pentru că toţi conducătorii auto ascultă vocile unor mari intelectuali!"...

Şi pentru că nu putem - iată - să ieşim din sfera vedetelor de televiziune, nu putem să nu amintim şi de "Str. Revoluţiei nr. 89", o carte din al cărei colectiv de autori fac parte Cristina Ţopescu, Toni Grecu, Solomon Marcus, Ioan T. Morar, Radu Aldulescu.

LANSĂRILE ZILEI, PE SCURT
10:30 RAO Lansarea volumului: "Opere alese" - (Johann Wolfgang Goethe n 11:30 HUMANITAS Lansare: "Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznaşe" (TS Eliot n 12:00 CURTEA VECHE Lansarea volumului: "Călătorii în infern" (Vujity Tvrtko (în prezenţa autorului) n 12:00 HERALD "Creştinismul în lumina cercetării istorice". Lansarea volumelor: "Pilat din Pont (judecătorul lui Iisus" (Mircea Duţu; "Sfântul şi cultul sfinţilor" (Anton Caragea n 12:00 HUMANITAS Lansare: "Amintiri şi povestiri mai deocheate" (Neagu Djuvara n 12:00 RAO Lansare carte: "Cronologia evenimentelor din decembrie 1989" (Alex Mihai Stoenescu n 12:00 TVR MEDIA Lansare filme de animaţie n 13:00 TRITONIC Lansare colecţia "Fantasy" n 13:30 CURTEA VECHE Margareta Pâslaru (Întâlnire cu publicul (în prezenţa autorului) n 14:00 POLIROM Lansarea volumului: "Moartea lui Bunny Munro" (Nick Cave 15:00 LITERA Lansare: "Muzeul muzeelor", o selecţie a capodoperelor picturii universale n 15:00 TVR MEDIA Lansare filme Geo Saizescu 15:00 NEMIRA Lansări noutăţi SF şi Fantasy n 16:30 HUMANITAS Lansare carte: "Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare" (Radu Paraschivescu 17:00 TRITONIC Lansare Colecţia Thriller: "Somalia Mon Amour" (Bogdan Hrib n 17:30 HUMANITAS Lansare carte: "Învigătorul este întotdeauna singur" (Paulo Coelho 17:30 CARTEA ROMÂNEASCĂ Lansarea volumului: "Prin perdea" (Aurora Liiceanu n 17.30 TVR MEDIA Lansare filme Alain Delon.


5415-108162-britannica.jpgENCICLOPEDIA CONCISĂ BRITANNICA

Cea mai importantă lansare a unui volum pe piaţa nonfiction ar putea fi în aceste zile "Britannica Encyclopaedia", cu alte cuvinte Enciclopedia Britannica. Apărută pentru prima oară în urmă cu 240 de ani, acest monstru sacru al istoriei cărţii este cea mai veche enciclopedie tipărită şi una dintre cele mai de încredere surse de informare în orice domeniu. Prima ediţie a enciclopediei a fost publicată în 1768, la Edinburg, în Scoţia, iar trei ediţii mai târziu ajunge deja la 21 de volume. În 1933, Britannica devine prima enciclopedie din istorie care adoptă politica revizuirilor permanente, astfel că la fiecare ediţie îşi îmbogăţeşte articolele cu elemente actualizate. În momentul de faţă, enciclopedia se află la a 15-a ediţie, în 32 de volume. În anul 2002, Britannica Encyclopaedia a lansat o ediţie adaptată nevoilor de conciziune ale vieţii moderne, într-un singur volum, "Britannica Concise Encyclopedia". Editura Litera a câştigat în 2005 dreptul de a traduce pentru prima dată în România "Britannica Concise Encyclopedia" şi, după patru ani de muncă minuţioasă, cartea ajunge la publicul român. Volumul cuprinde în peste 2.500 de pagini color 28.000 de articole ordonate alfabetic, 1.800 de fotografii, 190 de hărţi, 150 de planşe, 30 de tabele şi cele mai recente hărţi geografice. Din totalul articolelor, 950 de articole prezintă realităţi româneşti, fiind concepute de autori din România. În acelaşi timp, editura Litera pregăteşte şi o variantă electronică a enciclopediei. Lansarea volumului va avea loc la ora 12:00 la standul editurii.

×
Subiecte în articol: carte