x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024 la București: s-au anunțat 5 Grand Prix și Premiul Publicului

Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024 la București: s-au anunțat 5 Grand Prix și Premiul Publicului

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Oct 2024   •   19:41
Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024 la București: s-au anunțat 5 Grand Prix și Premiul Publicului

Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu  / Premiile Europa Nostra 2024, cea mai înaltă distincție acordată pentru patrimoniu din Europa, au fost celebrați în această seară printr-un eveniment de profil înalt desfășurat în clădirea iconică a Ateneului Român din București. Ceremonia de Decernare a Premiilor pentru Patrimoniu din acest an a fost co-găzduită de Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și de prof. dr. Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Ceremonia a reunit aproximativ 800 de profesioniști în domeniul patrimoniului, voluntari, entuziaști și susținători din întreaga Europă. Printre oaspeții de onoare s-au numărat prof. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidențial; Raluca Turcan, ministrul culturii din România; și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfășoară la București între 6 și 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra și co-finanțat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis.

În cadrul Ceremoniei de acordare a premiilor, au fost anunțați cei cinci laureați ai Grand Prix-ului și câștigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câștigătorii Grand Prix-ului au fost selectați din rândul celor 26 de câștigători din acest an, din 18 țări europene, de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandării unui juriu independent de experți.

 

Cei cinci laureați ai Grand Prix-ului 2024 sunt:

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA  

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă

Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 și care a fost în funcțiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foștilor mineri, ale orașului Rybnik, statului polonez și fondurilor UE, complexul a fost salvat și adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural și recreativ.

Biserica Saxonă din Alma Vii, ROMÂNIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie și meșteșug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și consolidat comunitatea locală și a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii și Granturi EEA, a fost coordonat de Fundația Mihai Eminescu.

Schema clădirilor agricole tradiționale, IRLANDA  

Câștigător Grand Prix al categoriei Educație, Formare și Competențe

Principalul obiectiv al acestui proiect național este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiționale. Participanții sunt sprijiniți în dobândirea abilităților necesare pentru a efectua reparații menite să readucă clădirile la funcționalitate. De la înființarea proiectului, în 2008, peste 1000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost inițiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentație și Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanțat de Guvernul Irlandez și Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.

Reabilitarea Cetății Tsiskarauli de către Cetățeni, Akhieli, GEORGIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Implicarea și Conștientizarea Cetățenilor 

Pe parcursul a trei ani, 46 de cetățeni georgieni și internaționali au lucrat alături de experți tehnici și meșteșugari tradiționali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conștientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizația Internațională a Fondurilor Naționale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizația Fondurilor Naționale a Georgiei, REMPART (Franța) și Fundația Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susținut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianța internațională pentru protecția patrimoniului în zone de conflict.

Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, CROAȚIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului 

Această asociație a societății civile a finanțat și finalizat proiecte de cercetare și conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile orașului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esențial în asigurarea protecției și îmbunătățirii acestui loc excepțional.

Reabilitarea remarcabilă a Bisericii Saxone din Alma Vii, ROMÂNIA este marea câștigătoare a anului 2024: a primit atât un Grand Prix, cât și Premiul Publicului 2024. Această inițiativă impresionantă a obținut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: „Patrimoniul cultural este fundamentul identității și diversității Europei. Felicit călduros câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovația, de a promova implicarea comunității și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidențiază importanța protejării moștenirii noastre culturale comune, adaptând-o în același timp la provocările viitorului, în beneficiul generațiilor viitoare.”

Prof. dr. Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra, a spus: „Sunt încântat să fiu la București pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu și a celor mai inspirați campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât și organizații – din întreaga Europă. Câștigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului / Premiile Europa Nostra 2024 evidențiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul și economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă prețioasă care trebuie gestionată cu atenție, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generațiile prezente, cât și pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toți câștigătorii, în special laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Publicului.”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu a inclus momente muzicale în interpretarea ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de prof. Marin Cazacu. Ceremonia are loc anual în cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural. Co-finanțat de Uniunea Europeană, Summit-ul de la București este organizat de Europa Nostra în colaborare strânsă cu Ministerul Culturii din România, Primăria București, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Monumentum, Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociația ARCHÉ și alte organizații și parteneri din domeniul patrimoniului cultural, atât publici, cât și privați.

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu  / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicațiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.

 

  CONTACTE

EUROPA NOSTRA

Joana Pinheiro, Communications Advisor

jp@europanostra.org

M. +31 6 34 36 59 85

Elena Bianchi, Awards Programme Manager
eb@europanostra.org

M. +31 6 26 89 30 72

 

EUROPEAN COMMISSION

Johanna Bernsel

johanna.bernsel@ec.europa.eu

T. +32 2 298 66 99

  AFLĂ MAI MULTE!

   Press release in other languages

   Photos

   Videos

  

Awards website

Europa Nostra website

 

 

 Creative Europe website

 

 

 

INFORMAȚII DE BACKGROUND

 

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile sunt sprijinite de programul Uniunii Europene Europa Creativă. Timp de 22 de ani, Premii au evidențiat și diseminat excelența în domeniul patrimoniului, dar și cele mai bune practici în Europa, încurajând schimbul transfrontalier de cunoștințe și conectând părțile interesate din domeniul patrimoniului în cadrul unor rețele mai largi. Premiile au adus beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, finanțare suplimentară și creșterea numărului de vizitatori. În plus, Premiile au promovat o mai mare grijă față de patrimoniul nostru comun în rândul cetățenilor europeni. Premiile au fost, prin urmare, un instrument cheie pentru recunoașterea și promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia și mediul din Europa. Pentru mai multe detalii și statistici despre Premii, vă rugăm să vizitați website-ul Premiilor.

 

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile care se angajează să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural și natural. Este o federație pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, acoperind peste 40 de țări. Este cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organisme internaționale. Fondată în 1963, Europa Nostra și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol de dispariție, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Rețeaua celebrează și diseminează excelența prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței Europene a Patrimoniului.

Europa Nostra conduce consorțiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al inițiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană și este unul dintre principalii membri și susținători europeni ai Rețelei Patrimoniului Climatic.

 

Europa Creativă

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să își sporească contribuția la societatea, economia și mediul de viață din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizații din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii și jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști din domeniul cultural și audiovizual.

×