x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Concerte - Turneu aniversar cu Talisman

Concerte - Turneu aniversar cu Talisman

de Alex Revenco    |    28 Aug 2006   •   00:00
Concerte - Turneu aniversar cu Talisman

Dupa ce in urma cu zece ani era "Atat de singur", la ora actuala, grupul abia face fata solicitarilor de concerte venite atat din tara, cat si din strainatate.

Intre 14 septembrie si 10 octombrie, Alin, Tavi & Co vor sustine o serie de 12 concerte in orasele americane, unde romanii alcatuiesc comunitati semnificative: Chicago, New York, Cleveland, Detroit, Los Angeles, dar si in Atlanta, Phoenix, Miami. Dupa revenirea in tara, in lunile noiembrie si decembrie va urma un turneu national aniversar, ce se va incheia in Capitala la 16 decembrie, considerata data de nastere a formatiei.

ATAT DE SINGUR. Dupa cum se stie, Taliman s-a lansat ca duo folk-rock in urma cu zece ani la Festivalul Om Bun, unde a obtinut Marele Premiu. Cu balada "Atat de singur" Alin si Tavi au frant inimile admiratoarelor, iar maxi-single-ul cu acelasi titlu a inregistrat vanzari-record pentru Romania. Oficial, vanzarile au depasit 500.000 de exemplare, si neoficial au trecut de un milion, Talisman fiind la acea ora cel mai piratat grup de la noi. Dupa ce timp de doi ani au mare succes ca duo (sute de concerte pe an), Alin si Tavi sunt solicitati de Nicu Covaci sa cante cu legendarul grup Phoenix. Colaborarea (care nu a fost pe placul fanilor ambelor formatii) s-a concretizat prin cateva concerte (in tara si in Germania) si un CD single: "Ora Hora" (2000).

FORMATIE PROPRIE. Cei doi au avut un trecut rock greu de neglijat (Alin cu Alpha Rock, Sin, Compact, Sfinx Experience, iar Tavi cu Transilvania, Sin si Voltaj), asa ca nu a trecut multa vreme si si-au alcatuit propria formatie. Chiar daca era mai simplu ca duo, in formula de sase sau cinci, posibilitatile de exprimare au crescut considerabil. Dupa cateva "restructurari", formatia Talisman este la ora aceasta alcatuita din: Marcel Moldovan - tobe, Alex Lambrino - chitara bas, Fernando Draganici - clape, Alin Oprea - voce, chitara, Tavi Colen - voce.

PALMARES
Talisman este unul dintre cele mai prolifice grupuri de la noi. In 1998, EP-ul "Atat de singur" a fost declarat Disc de Platina, iar albumul "Talisman" s-a vandut foarte bine intr-o perioada cand cei doi aveau concerte din doua in doua zile. Un an mai tarziu este desemnat Formatia pop-rock a anului. In 2000 apare pe piata albumul "De ziua ta", promovat prin videoclipul cu acelasi nume. Dupa "experimentul Phoenix", Alin & Tavi pun bazele propriei formatii si dupa mai multe concerte in Bucuresti si in tara inregistreaza "Talisman live" (2001) sub forma de CD audio si caseta video VHS. Urmeaza "restructurarea" formatiei si o alta serie de concerte in care sunt "rodati" noii componenti. In 2003 apare albumul "Balade" si, un an mai tarziu, "La prima vedere", inca o serie de concerte, si in 2006 un nou CD cu zece piese cu dedicatie: "Pentru prieteni".

×
Subiecte în articol: cultura concerte talisman