x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cel mai recent film al lui Radu Gabrea, în avanpremieră la ICR Berlin

Cel mai recent film al lui Radu Gabrea, în avanpremieră la ICR Berlin

10 Feb 2014   •   15:31
Cel mai recent film al lui Radu Gabrea, în avanpremieră la ICR Berlin

Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea (Dincolo de nisipuri, Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber, Mănuşi roşii) se numeşte “Lindenfeld, o poveste de dragoste”, şi va fi proiectat în avanpremieră la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin, joia aceasta, în data de 13 februarie.

Din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru. Scenariul este semnat de Adrian Lustig (Funeralii fericite, Puzzle, Minte-mă frumos, Ultimul corupt din România, Poker, Nunta mută) şi porneşte de la romanul “Lindenfeld” (Polirom, 2005), al scriitorului Ioan. T. Morar.

Filmul îşi propune să spună publicului de azi o poveste de dragoste care are loc în satul Lindenfeld (în Munţii Semenic, lângă Caransebeş), într-un context cu referinţe istorice certe - deportarea şvabilor în Siberia de către regimul comunist, după Al Doilea Război Mondial. În prezent, satul mai are un singur locuitor. Lindenfeld, o poveste de dragoste a fost filmat anul trecut, în interpretarea extraordinară a unei pleiade de mari actori ai teatrului şi filmului românesc, pentru prima oară împreună.

Lungmetrajul lui Radu Gabrea începe cu un reportaj al televiziunii germane despre un sat părăsit din Banat, care îi reaminteşte lui Ulli Winkler, emigrat în Germania cu 60 de ani în urmă, de satul copilăriei sale, Lindenfeld (”Poiana Teilor”). Bolnav de o boală incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa...
“Mi-a plăcut foarte mult povestea din romanul lui Ioan T. Morar”, spune regizorul Radu Gabrea. “Abordarea mea în film este, plecând de la el, oarecum modificată. Dar esenţa, descoperirea acestui sat, ca un sat de civilizaţie dispărută, care provoacă în foştii lui locuitori amintiri, uneori dureroase, alteori fericite, m-a făcut să aleg această forumulă de film.”

Seară dedicată regizorului


ICR Berlin va dedica întreaga seară regizorului român, joi, 13 februarie. După vizionarea filmului Lindenfeld, o poveste de dragoste, care va începe la ora 19:30, Radu Gabrea, împreună cu doamna Victoria Cociaş, care interpretează rolul feminin principal, prezenţi amândoi la Berlin, vor participa la o discuţie cu publicul.

Au confirmat prezenţa la aceste eveniment Excelenţa sa, Dr. Lazăr Comănescu, ambasador al României în Germania şi Mihai Kogălniceanu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Filmul va fi proiectat în limba română, cu subtitrare în germană.


×