x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic

Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic

07 Noi 2012   •   21:13
Cristian Mungiu – retrospectivă integrală la Festivalul de la Salonic
Sursa foto: Codrin Prisecariu

Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică zilele acestea o retrospectivă regizorului Cristian Mungiu, transmite Voodoo Films. Programul-tribut, parte a secţiunii Balkan Survey, include atât filmografia completă a cineastului, cât şi o lansare de carte cu eseuri şi cronici despre peliculele sale.

La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală "Mariana” (1997) şi "Mâna lui Paulista" (1998) până la cel mai nou lungmetraj, "După dealuri”, dublu premiat la Cannes. Cristian Mungiu va participa la festival şi se va întâlni cu spectatorii, criticii de film şi jurnaliştii.

"Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale; destul de diferite, de altfel, de lungmetraje. În aceste prime eforturi de a regiza, toate reuşite, Mungiu îşi arată o latură mai înclinată spre umor; există, totodată, un strop de suprarealism în aceste filme”, se arată în prezentarea organizatorilor festivalului.

"După dealuri”, filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, a avut parte în week-end-ul trecut de proiecţii sold-out în Los Angeles, la festivalul organizat de prestigiosul American Film Institute – AFI Fest. Secţiunea World Cinema, în care a fost proiectat filmul, în prezenţa lui Cristian Mungiu, reuneşte câteva dintre cele mai bune titluri apărute pe ecrane în 2012.

"După dealuri” a debutat în forţă în cinematografele din România, pe 26 octombrie, cu 12.741 de spectatori în primele zile de la lansare. Până duminică, 4 noiembrie, filmul a fost văzut de 26.721 de spectatori, proiecţii suplimentare fiind organizate în unele săli în care cererea de bilete a fost mare.

×
Subiecte în articol: dupa dealuri cristian mungiu