x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film David Filoni: "Să lucrez cu George Lucas este ca şi cum ai fi în cea mai mare şcoală de regie de film din toate timpurile"

David Filoni: "Să lucrez cu George Lucas este ca şi cum ai fi în cea mai mare şcoală de regie de film din toate timpurile"

de Sebastian S. Eduard    |    04 Oct 2014   •   09:37
David Filoni: "Să lucrez cu George Lucas este ca şi cum ai fi în cea mai mare şcoală de regie de film din toate timpurile"

Continuând tradiţia legendarei saga Războiul Stelelor, filmul animat de o oră "Războiul Stelelor Rebelii: Scânteia Rebeliunii" are premiera sâmbătă, 4 octombrie, la 9:30 la Disney Channel România, introducând astfel mult aşteptata serie "Războiul Stelelor Rebelii". Primele episoade ale seriei vor putea fi urmărite apoi la Disney Channel România începând din 18 octombrie la 9:30. La nivel mondial, serialul va fi difuzat in 33 de limbi din 163 de tari, in 400 milioane de gospodarii.

"Războiul Stelelor Rebelii" este creat de Dave Filoni (Războiul Stelelor: Atacul Clonelor), Simon Kinberg (X-Men: Days of Future Past, Sherlock Holmes), şi Carrie Beck.

Noi l-am prins pe David Filoni şi i-am pus câteva întrebari…

Cum ai descrie noul şi palpitantul proiect de animaţie, Războiul Stelelor Rebelii?

Războiul Stelelor Rebelii  este Războiul Stelelor clasic. Este un spectacol trăsnit de acţiune-aventură în tradiţia vechilor seriale TV care stau la baza filmului Războiul Stelelor  produs de George Lucas, seriale precum Flash Gordon şiBuck Rogers. Războiul Clonelor  a fost inspirat din versiunile anterioare ale francizei Războiul Stelelor , dar Războiul Stelelor Rebelii este inspirat din trilogia originală Războiul Stelelor. Am fost întotdeauna un mare fan al universului din Războiul Stelelor , aşa că mi se pare foarte interesant să lucrez la acest proiect. În fiecare zi urc în maşină şi călătoresc spre o galaxie foarte îndepărtată.

Cum ţi-a venit ideea imaginii din Războiul Stelelor Rebelii?

Când Kathleen Kennedy şPreşedintele Lucasfilmţ mi-a cerut să mă gândesc la o nouă serie TV Războiul Stelelor, am ştiut că vreau să creez un serial care să fie inspirat din picturile originale conceptuale care au reprezentat o sursă de inspiraţie pentru trilogia originală Războiul Stelelor. Lui Kathleen i–a plăcut enorm de mult această idee, deoarece, ca şi mie, îi plăceau foarte mult picturile lui Ralph McQuarrie, unul dintre cei mai talentaţi designeri ai filmelor originale Războiul Stelelor.  Presupun că Războiul Stelelor Rebelii  este ca o scrisoare de dragoste către trecutul din Războiul Stelelor  şi către artiştii minunaţi şi talentaţi care l-au creat. Onorăm trecutul, dar ne îndreptăm cu îndrăzneală către viitor pentru a dezvălui poveşti minunate care nu au fost posibile până acum.

De ce te-ai hotărât să creezi un nou grup de personaje pentru serial?

Nu am vrut să trăiesc într-o lume a nostalgiei Războiul Stelelor  şi să fac aceleaşi lucruri care îmi plăceau când eram copil. Vreau să am acces la lucruri noi şi să păşesc în locuri noi ale acestei galaxii. Vreau să descopăr noi personaje, locuri şi vehicule la care fanii nici măcar nu au visat. Vreau să merg înainte cu Războiul Stelelor  şi am învăţat acest lucru de la George Lucas.

Când l-ai întâlnit prima data pe George Lucas?

Am fost intervievat de George pentru a obţine jobul de regizor coordonator al Războiului Clonelor. În acea perioadă l-am întâlnit pe George şi el trebuia să-mi aprobe angajarea pentru că urma să lucrez direct cu el la acestă serie. Sincer, nu mă aşteptam să primesc jobul; M-am gândit doar că ar fi distractiv să-l întâlnesc pe George Lucas. Indiferent de motiv, George a crezut că poate lucra cu mine şi că m-aş putea descurca. El a avut încredere în mine cu personajele sale în acest univers incredibil pe care l-a creat şi am apreciat întotdeauna acest lucru. Să lucrez cu George Lucas este ca şi cum ai fi în cea mai mare şcoală de regie de film din toate timpurile. Am învăţat multe de la el în ultimii opt ani. El este un regizor mare, emblematic - dar şi-a făcut timp să mă înveţe totul despre Războiul Stelelor. El m-a învăţat ce-i place şi ce nu-i place; el mi-a spus care este motorul Războiului Stelelor. Acum e treaba mea să merg înainte pentru o nouă generaţie de fani.

Cât de intimidant a fost să-l întâneşti pe George Lucas pentru prima dată?

Nu a fost intimidant deloc, deşi ar fi putut fi. Cu toată onestitatea, singurul lucru la care m-am gândit a fost: ‘Îl voi întâlni pe acest tip pe care l-am văzut ca pe un geniu creator în toţi aceşti ani… N-aş vrea să-l întâlnesc şi să descopăr că nu e un tip chiar atât de agreabil.’ Dar nu a fost cazul să-mi fac griji. George era extraordinar. A fost foarte drăguţ cu mine tot timpul în care am lucrat împreună. M-a învăţat ca un mentor, ceea ce era fantastic.

Ți-ai făcut griji că vei rămâne impresionat când vei întâlni unul dintre idolii tăi la un interviu de angajare?

Nu chiar. Unchiul meu mi-a dat un sfat excelent. El mi-a spus, "George este doar un tip; el îşi trage pantalonii în fiecare dimineaţă, câte un picior o dată, la fel ca oricine altcineva. "Toate rudele mele m-au ajutat să-mi pastrez capul pe umeri şi am ştiut că nu aş fi putut avea un loc de muncă ca acesta şi să fiu impresionat, deoarece este o responsabilitate imensă. Trebuie să lucrezi cu toţi aceşti oameni uimitori, creativi, care îţi sunt colegi şi va trebui să câştigi respectul lor, dar şi încrederea lor. Sfatul meu pentru toţi tinerii regizori este să asculte. Nu vei impresiona pe nimeni niciodată prin aroganţă sau stridenţă. Ascultă-i pe cei care ştiu mai multe decât tine. Ascultă şi apoi execută acel lucru cât de bine poţi. George obişnuia să-mi spună, "Indrăzneşte să fii mare." Sună ca o idee simplă, dar acest lucru înseamnă că trebuie să-ţi asumi nişte riscuri şi că trebuie să profiţi de ocazii. Realizează lucuri neaşteptate atunci când îţi creezi poveştile.

Care este prima ta amintire legată de Războiul Stelelor?

Când Războiul Stelelor Episodul IV: O nouă speranţă a fost lansat pe marile ecrane când eu eram copil, acesta a reprezentat totul. Nu mai văzusem ceva asemănător. Nu mă pot imagina copil în ziua de azi cu atâtea medii de informare peste tot în lume. Puteţi avea un telefon şi puteţi viziona filme pe acesta; Nu mă pot identifica cu aceste lucruri. Când Războiul Stelelor Episodul IV a fost lansat pentru prima dată, a stârnit imaginaţia tuturor deoarece era atât de diferit şi de interesant. La nivel personal, eu şi fratele meu ne-am identificat cu povestea într-un mod Han Solo-Luke Skywalker. De asemenea, tatălui şi mamei mele le plăcea opera, iar Războiul Stelelor  a fost descris ca un ‘space opera’, aşa că a avut o rezonanţă foarte mare în casa noastră cu muzica sa incredibilă.

De ce crezi că trilogia originală Războiul Stelelor a avut un succes atât de mare?

Războiul Stelelor a câştigat inima fiecărui copil pe care îl ştiam. Imaginile vizuale nu se comparau cu nimic din ce văzusem până atunci. Toţi am avut personaje din Războiul Stelelor , toţi am avut cărţi de poveşti şi toţi am avut discuri şi  colone sonore. În ceea ce mă priveşte, m-am identificat cu capacitatea mea de a desena şi am legat-o de interesul meu de a scrie scenarii. Mi-a adus aminte de toate poveştile spuse de părinţii mei pe măsură ce creşteam, precum Hobbitul  şi Stăpânul Inelelor, precum şi de muzică  – cum ar fi operele lui Wagner. Am descoperit multă relativitate în acele poveşti diferite, ceea ce a fost cu adevărat fascinant pentru mine, deoarece întotdeauna mi-a plăcut să spun poveşti. Războiul Stelelor avea de toate; avea comedie, dramă şi acţiune… totul. Cred că am încercat să introducem aceste elemente şi în Războiul Stelelor Rebelii. Am încercat să-l facem dramatic şi incitant, dar este şi amuzant, deoarece cred că lucrul care a stârnit atenţia tuturor în O Nouă Speranţă a fost faptul că Han, Luke, şi Leia v-au făcut să râdeţi. Se aflau în situaţii trăznite, disperate, dar v-au făcut să râdeţi – şi l-au făcut accesibil pentru oricine, nu doar pentru fanii filmelor sci-fi sau fantastice.

Cum descrii călătoria ta de la un super fan Războiul Stelelor până la producătorul executiv al francizei de filme de animaţie?

A fost o călătorie stranie, dar minunată. Mi-a plăcut dintotdeauna să desenez şi mi-au plăcut dintotdeauna filmele; aceste lucruri m-au făcut să mă îndrept către animaţie. Din acel moment am muncit foarte mult. La fiecare job pe care l-am avut în această industrie, mi-am dorit întotdeauna să fac tot ce pot mai bine – de la momentul în care am început să lucrez la Regele Maidanelor  până la Războiul Stelelor Rebelii. Mi-am dorit întotdeauna să fac lucrurile cât mai bine cu putinţă.

Ce crede fanul SF din tine despre faptul că lucrezi la un nou proiect reprezentativ Războiul Stelelor?

Mă gândesc la acest lucru tot timpul. Este incredibil! Știi ceva? Trebuie să existe un copil undeva, chiar acum, care a copilărit cu versiunile anterioare sau cu Războiul Clonelor şi într-o zi va sta aici unde sunt eu, pe scaun. Cred că acesta este sensul. Poveştile trebuie să aibă o continuitate; trebuie să se dezvolte şi trebuie să le transmit mai departe, din generaţie în generaţie. Aştept cu nerăbdare să văd ce vor crea ceilalţi în viitor.

Războiul Stelelor Rebelii  va fi difuzat pe Disney Channel peste tot în lume. Cum va atrage acest serial publicul în vârstă?

Fiind eu însumi un fan în vârstă, simt că mă pot conecta foarte bine la spectacol. Nu spun acest lucru doar pentru că eu am contribuit la crearea acestuia; Spun acest lucru deoarace atunci când arăt un spectacol de animaţie oamenilor care au copilărit cu trilogia originală Războiul Stelelor, aceştia sunt foarte încântaţi. Văd trupele de asalt, luptătorii TIE şi distrugătorii de stele – toţi aceşti eroi emblematici din Războiul Stelelor pe care îi ştiam când eram copii – şi este un lucru care îţi produce o nostalgie incredibilă. Imaginea din Războiul Stelelor Rebelii  este nostalgică şi sunetul este nostalgic, aşa că eu cred ca va avea impact asupra fanilor în vârstă. Un lucru şi mai important este că, de asemenea, va deschide apetitul pentru poveşti din Războiul Stelelor  pentru generaţia viitoare. Să sperăm că părinţii şi copiii se vor uita împreună la film. Războiul Stelelor Rebelii  va trece peste conflictul de generaţii din perioada Războiul Stelelor  şi va aduce publicul împreună.

Cum este să lucrezi cu Disney la noul proiect?

Disney a avut un respect foarte mare pentru producătorii de la Lucasfilm, deoarece ei înţeleg că noi ştim foarte bine universul Războiul Stelelor . Disney ştie că lucrează cu oameni care au condus această saga timp de mulţi, mulţi ani. Sincer, suntem foarte norocoşi, pentru că toţi cei care lucrează la acest spectacol au un respect enorm pentru ceea ce înseamnă Războiul Stelelor. Toţi vor să-i aducă onoare şi să se se asigure că vom continua tradiţia de la Lucasfilm. Cred că suntem într-un loc foarte bun. De-abia aştept ca toţi să urmărească acest film.

 

×