x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Doliu în cinematografia românească. Regizorul filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste” s-a stins din viaţă

Doliu în cinematografia românească. Regizorul filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste” s-a stins din viaţă

27 Feb 2022   •   16:35
Doliu în cinematografia românească. Regizorul filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste” s-a stins din viaţă
Sursa foto: Nicolae Corjos/facebook

Regizorul filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, a încetat din viaţă, la Bucureşti. Nicolae Corjos avea 86 de ani.

"În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din "Liceenii". A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații: "Alo, aterizează străbunica!" , "Declarație de dragoste", "Liceenii Rock'n'Roll" și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar. Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!", a scris actorul Ștefan Bănică, pe Facebook.

Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935, în localitatea Hotin, aflată astăzi în Ucraina. A aboslvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. 

A fost regizor la Studioul „Alexandru Sahia", realizând 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu" (1992).

A fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA)  în perioada 1995-2001. A obținut doctoratul în muzică în anul 2000.

Cele mai cunoscute pelicule pe care le-a regizat sunt  "Declaraţie de dragoste" şi "Liceenii" din anii 80. 



 

×