x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Indiewire: "După dealuri", un film FENOMENAL despre care s-a scris nedrept de puţin

Indiewire: "După dealuri", un film FENOMENAL despre care s-a scris nedrept de puţin

13 Oct 2012   •   11:08
Indiewire: "După dealuri", un film FENOMENAL despre care s-a scris nedrept de puţin
Sursa foto: EPA

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare la Festivalul de la Cannes (trofeu dublu, acordat Cosminei Stratan şi Cristinei Flutur), filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu este un film "fenomenal", despre care s-a scris "nedrept de puţin", notează cunoscuta publicaţie americană Indiewire.

Folosind o estetică mult mai rafinată decât în "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", cel mai nou film al cineastului abordează credinţa, tulburările emoţionale sau spirituale şi indiferenţa.

"După dealuri" nu-i va convinge pe cei care nu sunt deja fani ai Noului Val al cinematografiei române, însă cei prinşi în "ghearele" ambianţei sale "aspre" vor fi recompensaţi cu un film inteligent, complex şi profund satisfăcător, scrie Indiewire.

Date fiind unele elemente şi evoluţii în naraţiune, nu e nicio surpriză că unul din capii Bisericii Ortodoxe Române nu a fost încântat de "După dealuri", însă reacţia acestuia l-a dezamăgit totuşi pe cineast, comentează publicaţia.

"El a crezut că filmul arată Biserica şi România într-o lumină proastă, însă acesta este un caz special. Nimeni nu spune că îi reprezintă pe deplin pe ei. În acelaşi timp, aceasta este interpretarea sa. Atât timp cât filmul nu reprezintă pe deplin punctul de vedere al bisericii, sper că nici poziţia sa nu prezintă punctul de vedere al întregii biserici. Sper că mai târziu vor înţelege că nu poţi fi mai echilibrat sau mai chibzuit decât felul în care am prezentat eu subiectul şi personajele", afirmă Mungiu pentru Indiewire.

Pentru orice sistem de credinţe puternic, care modelează vieţile oamenilor, orice fel de critică poate provoca reacţii de apărare şi sensibilităţi.

Mungiu consideră acest comportament extrem de problematic, acesta fiind unul din motivele pentru care a făcut filmul. "Nu vor ca lucrurile să fie puse la îndoială. Aş spune că trebuie să pui la îndoială totul. Chiar şi Dumnezeu are un important simţ al umorului, iar oamenii din Biserică nu înţeleg nici măcar asta. Nu poţi cere oamenilor să nu aibă o opinie despre ceva, nu este rezonabil", a explicat regizorul.

Filmele care constituie Noul Val din cinematografia română nu sunt chiar opere distractive şi comode, însă natura lor aspră şi misterioasă a reuşit să vrăjească jurii de festivaluri şi cinefili din întreaga lume, mai scrie Indiewire.

În ţara sa natală însă, reacţia este mult mai slabă, iar Mungiu recunoaşte că oamenii au mers să vadă "4 luni..." doar pentru că a câştigat Palme d'Or.

"Oamenii şi-au pierdut capacitatea de înţelegere a acestor filme, au fost expuşi timp de 20 de ani deja unui cinema care nu este decât divertisment. Este un mod foarte radical de înţelegere a cinema-ului şi un mod riscant de a lucra", a mai spus Mungiu.

"După dealuri" va fi lansat în 2013 în cinematografele din SUA.

×