x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Nae Caranfil, mai aproape de lună cu încă un film

Nae Caranfil, mai aproape de lună cu încă un film

de Sebastian S. Eduard    |    05 Mar 2014   •   21:51
Nae Caranfil, mai aproape de lună cu încă un film
În acest week-end “Closer to the Moon” intră în cinematografe…

A trebuit să aşteptăm şase ani după “Restul e tăcere” pentru a avea privilegiul să ne întâlnim cu un nou film al lui Nae Caranfil. Şi a meritat. La fel cum între “Filantropica” şi “Restul e tăcere” s-au scurs tot atâţia ani, la fel de lungi. Progresia ar putea continua, dar concluzia este una singură: Nae Caranfil trebuie aşteptat întotdeauna, pentru că merită.
Mă uit, amuzat, peste text. Scrisesem Nae Caranfilm. Da. Chiar aşa este: Nae CaranFILM…

Producţie internaţională

“Coser to the Moon” este un film pe care Nae Caranfil l-a gândit în context internaţional. Subiectul se preta la aşa ceva, proiectul a fost unul extrem de ambiţios (filmul a ajuns să coste în final între 7 şi 8 milioane de dolari), aşa că alegerea unei distribuţii străine şi un film vorbit în engleză era o alegere naturală.

Despre ce vorbim? Despre jaful din 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei au fost “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Fantezie

O comedie neagră de zile mari? De fapt, este greu de catalogat, de indexat, ceea ce a făcut aici Nae Caranfil. A pornit de la un fapt istoric (nu şi-a dorit nici un moment elucidarea misterului) şi acontinuat cu propria lui imaginaţie. Ce ar fi dacă? A propus propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă.

Distribuţie...

Pentru a da greutate unei producţii care îşi propune să fie profitabilă pe plan internaţional au fost aleşi actori străini: Mark Strong (negativul din “Sherlock Holmes”, “Tinker Tailor Soldier Spy”, pentru a da doar două exemple), Vera Farmiga (“Up in the air”), Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong, Allan Corduner.
Pe lânga distribuţia de excepţie, filmul a beneficiat de o echipă de profesionişti în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul “Eyes Wide Shut” (Tom Cruise, Nicole Kidman). Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureştiului anilor ’60 şi totodată muzica special compusă de Laurent Couson.

Duceţi-vă să vedeţi în acet week-end “Closer to the Moon”. Nu o să vă pară rău. De undeva din spatele cabinei proiecţionistului parcă încă se mai aude un ecou, cel al entuziastului Leon: “O să cucerim lumea cu filmele noastre!”. La naiba, măcar încă mai putem să visăm frumos...




×