Lume multa şi bună sâmbătă seara la decernarea premiilor Academiei Europene de Film, care recompensează cele mai bune producţii ale anului 2013. Covor roşu. Limuzine. Flashuri. Organizare nemţească şi strălucire hollywoodiană. Rând pe rând îşi fac apariţia pe covorul roşu vedetele serii. Evident că cea mai mare cantitate de flashuri o “strânge” invitata de onoare – Catherine Deneuve. Înaintea ei, Almodovar monopolizează covorul roşu timp de vreo zece minute. Nemuritorul Christopher Lambert îşi permite un capriciu de vedetă şi ajunge chiar după Deneuve. Ennio Morricone nu este recunoscut “din prima”.
Pe covorul roşu mai sunt prezenţi Carice van Houten, Noomi Rapace, Kristin Scott Thomas.
Reprezentanţii noştri
Începe gala. Discursurile spumoase se ţin lanţ. Pedro Almodovar monopolizează şi microfonul. Gazda serii Anke Engelke, se ţine ca de obicei de şotii. Pentru noi există o singură miză, nominalizarea Luminiţei Gheorghiu la categoria “Cea mai bună actriţă europeană” pentru rolul din “Poziţia copilului”. Poziţia Academiei este alta, iar preferată este Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown"). OK, sunt subiectiv, ştiu şi îmi asum, sper ca cei care au votat să fi văzut toate filmele.
Cea de-a doua prezenţă românească este producătoarea Ada Solomon, care urmează să ia Premiul Eurimages pentru coproducţie. Este a treia persoană pe lista oaspeţilor de onoare, după Deneuve şi Almodovar şi acest lucru spune multe. Nu ştiu ce aşteptări are lumea în sală, dar de fiecare dată, în ţară, discursurile Adei Solomon au surprins. Şi-a căpătat aura că spune “verde în faţă” ce gândeşte. Aşa a fost şi de această dată. Şi, evident, a fost din nou surprinzătoare. După ce toată seara auzisem lamentările Portugaliei, Spaniei (a latinilor în general) cu privire la starea cinematografiei europene, după ce Almodovar dăduse cu tifla actualului guvern...ce putea să mai urmeze din partea unei alte ţări latine? Ada Solomon şi-a început discursul citându-l pe fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela - "It always seems impossible until its done". Ea a spus că premiul pe care l-a primit este în acelaşi timp premiul tuturor coproducătorilor. "Dar înainte de toate, este premiul oamenilor care au fost convinşi de visele mele şi au făcut ca acestea să se împlinească", a spus Ada Solomon.
"Multe din filmele mele sunt despre familie sau sunt legate de familie. Şi cinema-ul european e o chestiune de familie. Cred că e timpul să terminăm cu nostalgia (...) şi să ne uităm la copii şi la ce e în faţă în materie de cinema", a spus Ada Solomon primind premiul.
Cei mai...
Lungmetrajul "The Great Beauty/ La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film De altfel, filmul "The Great Beauty" a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru "cel mai bun regizor european" (Paolo Sorrentino), pentru "cel mai bun actor european" (Toni Servillo) şi pentru "cel mai bun editor de film" (Cristiano Travaglioli).
"The Great Beauty" spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.
Pelicula "The Great Beauty" este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin".
Citește pe Antena3.ro