x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de Film de la Zagreb

Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de Film de la Zagreb

23 Oct 2012   •   18:27
Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de Film de la Zagreb
Sursa foto: Alexandru Paul/

Lungmetrajul lui Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost răsplătit cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Zagreb, încheiat recent. Potrivit site-ului cineuropa.org, citat de Mediafax, autorul acestui film românesc a câştigat "Căruciorul de Aur". Cel mai nou film al lui Jude (premiera a avut loc în acest an la Festivalul de la Berlin) a concurat cu alte 11 producţii străine.

În competiţia principală a Festivalului de la Zagreb, care se desfăşoară de zece ani, au fost selecţionaţi regizori din lumea întreagă, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Marele Premiu are valoarea de 4.000 de euro.

Cineastul Radu Jude este deja un obişnuit al acestui eveniment din Croaţia. Întâi a participat la festival cu surtmetrajul "Lampa cu căciulă" (2007), apoi cu lungmetrajul  de debut "Cea mai fericită fată din lume" (2009) – titlu care i-a adus o menţiune specială din partea juriului.

"Căruciorul de Aur" nu e unica distincţie de până acum acordată lui Radu Jude pentru "Toată lumea din familia noastră". Filmul a fost distins în vara acestui an şi cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, obţinând şi Premiul Bayard d’Or, conferit celui mai bun film francofon, iar interpretul principal, Şerban Pavlu, a fost desemnat de juriul Festivalului de la Namur, Belgia, "Cel mai bun actor".

×
Subiecte în articol: Radu Jude