x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Sala de cinema Elvira Popescu, redeschisă pe 10 februarie, în prezenţa regizoarei Marjane Satrapi

Sala de cinema Elvira Popescu, redeschisă pe 10 februarie, în prezenţa regizoarei Marjane Satrapi

de Mediafax    |    03 Feb 2012   •   14:51
Sala de cinema Elvira Popescu, redeschisă pe 10 februarie, în prezenţa regizoarei Marjane Satrapi

Sala de cinema Elvira Popescu a Institutului Francez din Capitala va fi redeschisa, dupa sase luni de renovare, pe 10 februarie, cu proiectia peliculei "Iubire persana", primul film live action al regizoarei Marjane Satrapi, care se va afla in vizita la Bucuresti, informeaza un comunicat.

Scriitoarea si regizoarea de origine iraniana Marjane Satrapi, autoarea binecunoscutelor romane grafice "Persepolis" si "Broderii", vine la Bucuresti pentru a prezenta primul sau film live action, "Iubire persana/ Poulet aux prunes". Proiectia in prezenta regizoarei va avea loc pe 10 februarie, de la ora 19.00, si va marca redeschiderea salii de cinema Elvira Popescu.

Intre 10 si 13 februarie, sala va avea un program special, care cuprinde proiectiile a doua filme franceze in avanpremiera, "Mon Pire Cauchemar", cu Isabelle Huppert, si "Intouchables", lider de box office in Franta, si cea de-a doua editie a Noptii Franceze a Scurtmetrajelor.

Dupa renovarile care au durat sase luni, sala Elvira Popescu/ Elvire Popesco beneficiaza de un echipament nou si confortabil, dotari tehnice de varf si un mod de functionare sustenabil.

Sala Elvira Popescu a fost complet renovata dupa planurile cabinetului de arhitectura Lundi et Demi (castigator al premiului Bienalei de Arhitectura de la Bucuresti din 2008 pentru cel mai bun design interior, scenografie si spatiu public). Cu o capacitate de 200 de locuri, sala este echipata cu un proiector 35 mm si cu un videoproiector Barco-2k care permite proiectiile pe suport digital blu-ray.

Anul acesta, cinematograful va gazdui, in afara programarii obisnuite, festivaluri de film autohtone, invitati de nivel inalt, dar si evenimente speciale.

Deschisa in 1974, sala Elvira Popescu este una dintre putinele sali de cinema istorice care inca functioneaza in Capitala. Membra a retelei Europa Cinemas, este administrata de Institutul Francez din Bucuresti.

In afara de prezenta la proiectia celui mai nou film al sau, "Iubire persana", Marjane Satrapi va fi prezenta la Bucuresti si pentru o sesiune de autografe pe romanele sale grafice, "Persepolis" si "Broderii", pe 11 februarie, de la ora 17.00, la Libraria Bastilia.

Dupa succesul "Persepolis" - atat in benzi desenate, cat si in formula animata -, Satrapi colaboreaza acum cu artistul si regizorul Vincent Paronnaud la adaptarea unui alt roman grafic al ei, "Iubire persana/ Poulet aux prunes". Din distributia filmului fac parte celebrii Mathieu Amalric, Maria de Meideros, Chiara Mastroianni, Édouard Baer, cu aparitia Isabellei Rossellini si a lui Jamel Debbouze.

Povestea din "Iubire persana" se desfasoara in Teheran, in anul 1958. De cand indragita vioara a lui Nasser Ali Khan, cel mai renumit violonist, este distrusa, acesta pierde gustul vietii. Incapabil sa mai gaseasca o alta vioara pentru a o inlocui, el decide sa se aseze in pat si sa astepte moartea. In asteptarea ei, aluneca in reverii, in acelasi timp melancolice, fericite si pline de umor.

"Persepolis" a fost recompensat cu premiul juriului la Cannes, premiul César pentru debut, precum si premiul Cinema For Peace pentru cel mai valoros film al anului.

×