x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Sierranevada" şi "Câini", marii câştigători ai premiilor Gopo 2017

"Sierranevada" şi "Câini", marii câştigători ai premiilor Gopo 2017

22 Mar 2017   •   10:59
"Sierranevada" şi "Câini", marii câştigători ai premiilor Gopo 2017

Cel mai dorit trofeu la Gala Premiilor Gopo desfăşurată marţi seară la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, Premiul Gopo pentru Cel mai bun film de lungmetraj, a fost câştigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul a primit statueta Gopo la şase dintre cele mai importante categorii. Pe lângă cea pentru Cel mai bun film de lungmetraj, "Sierranevada" a mai câştigat premii pentru Cel mai bun regizor - Cristi Puiu, Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Dana Dogaru, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu - Cristi Puiu şi Cel mai bun montaj - Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi. 

Tot şase premii la Gala Gopo a primit şi filmul "Câini", în regia lui Bogdan Mirică, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal - Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine - ex aequo Andrei Butică şi Marius Panduru pentru filmul "Inimi cicatrizate", Cel mai bun sunet - Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală - Codrin Lazăr, Sorin Romanescu şi Cel mai bun film de debut - Bogdan Mirică. 

"Când au fost anunţate nominalizările, producătoarea filmului, Marcela Ursu, mi-a trimis un mesaj în stilu-i caracteristic: 'Nu o să iei absolut nimic, o să ia tot Cristi (n.r. Cristi Puiu) şi Cristian (n.r. Cristian Mungiu)'. Le mulţumesc că nu au participat la categoria asta", a spus, cu umor, Bogdan Mirică când a primit premiul pentru Cel mai bun film de debut. 

Pe locul următor s-a situat pelicula "Inimi cicatrizate" în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine - ex aequo Marius Panduru şi Andrei Butică pentru filmul "Câini", Cele mai bune decoruri - Cristian Niculescu, Cele mai bune costume - Dana Păpăruz, precum şi Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură - Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan. 

Directorul de imagine Marius Panduru a primit şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers - RSC tot pentru filmul "Inimi cicatrizate". 

Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj a fost câştigat de filmul "4:15 PM Sfârşitul lumii" în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, produs de Adina Sădean şi Alex Crăciun (Axix Media Production, Flama Booking). 

Statueta Gopo pentru Cel mai bun film documentar a revenit peliculei "Doar o răsuflare" în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David şi Andra Radu (Manifest Film, HBO Europe). 

La categoria Tânără Speranţă, premiul a fost câştigat de Anamaria Antoci pentru producţia filmului "Ilegitim". 

Cel mai bun film european, dintre cele difuzate în România în anul 2016, a fost desemnat "Fiul lui Saul" ("Saul Fia") regia Laszlo Nemes, peliculă distribuită de Transilvania Film. 

Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat, la ediţia din acest an a Premiilor Gopo, pentru două filme - "Selfie 69" în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori şi încasări de 2.296.771 lei, şi "Două lozuri" în regia lui Paul Negoescu, ce a avut 127.513 spectatori şi încasări de 2.403.355 lei. 


Premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit, la ediţia din acest an, actorului Ion Dichiseanu. "Ştiţi că mă simt bine? Vă iubesc, am venit cu dragă inimă şi, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. (...) Le mulţumesc organizatorilor că s-au gândit să îmi ofere acest premiu. E o vorbă franţuzească: mai bine mai târziu decât niciodată", a spus Dichiseanu la primirea statuetei Gopo. El a povestit totodată că în curând va începe lucrul la un film cu regizorul Toma Enache şi s-a declarat încântat că va juca alături de actori din tânăra generaţie. 

Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit actorului Valentin Uritescu, iar distincţia i-a fost înmânată de Claudiu Bleonţ. "Eram în anul întâi de facultate, când am debutat în cinematografie, în filmul lui Gopo 'S-a furat o bombă'. Aveam o singura replică - 'Să mergem'. Au trecut peste 50 de ani şi acum, uite, Gopo. Bine ai venit în sufletul meu şi mulţumesc", a spus Valentin Uritescu. 

Premiul special al ediţiei de anul acesta a fost acordat unui profesionist al efectelor speciale şi pirotehnice - Constantin Petre, dar nu a putut fi prezent la gală din motive medicale, a precizat prezentatorul galei, actorul Alexandru Bogdan. 

Printre cei care au înmânat premii la Gala Premiilor Gopo s-au numărat Margareta Pâslaru, Matei Dima, Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Ionuţ Grama, Cristina Flutur, Smiley, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Magda Catone, Ana Ularu, Dana Dogaru, Marian Ralea, Claudiu Bleonţ şi Victor Rebengiuc. 

Gala Gopo a avut şi un moment ''In memoriam'' pentru oamenii de cultură care au murit în 2015, actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Paula Sorescu, Dinu Ianculescu, Theodor Danetti, George Alexandru, Ioan Gyuri Pascu şi regizorii Ion Truică şi Radu Gabrea, adaugă Agerpres.

Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesionişti în domeniu şi gala Premiilor Gopo 2017 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional, Ministerului Culturii, Babel Communications.

×
Subiecte în articol: premiile gopo premiile gopo 2017