x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica pe înțelesul tuturor. Enescu și modelele sale

Muzica pe înțelesul tuturor. Enescu și modelele sale

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Mai 2023   •   15:00
Muzica pe înțelesul tuturor. Enescu și modelele sale

Seria de concerte Muzica pe înțelesul tuturor încheie prima stagiune miercuri, 7 iunie, la ora 19.00, cu un recital dedicat marilor muzicieni care l-au inspirat pe George Enescu.

Pe scena sălii mici a Ateneului Român vor evolua violonista Natalia Pancec, pianistul Andrei Licareț, violoncelistul Eugen Bogdan Popa și mezzosoprana Alina Buzdugan.

Seara începe cu Lăutarul, prima din cele zece scene ale suitei pentru vioară și pian Impresii din copilărie op 28, scrisă în 1940 de George Enescu, o rememorare, un portret sonor scris în limbaj modal. Programul continuă cu lucrări ale compozitorilor ce au marcat diferite etape ale formării personalității muzicale enesciene. Precum un evantai care se deschide și își desfășoară privirilor desenul și culorile, astfel vor fi prezentate pe rând sursele artei celui mai mare compozitor român: de la Richard Wagner și Johannes Brahms la Johann Sebastian Bach și la Claude Debussy.

Ca de fiecare dată, muzicologul Mihai Cojocaru va ghida publicul în explorarea universului creator al lui George Enescu.

Proiectul Muzica pe înțelesul tuturor a fost inițiat în stagiunea 2022 – 2023. Artiștii Filarmonicii „George Enescu” au dorit să se prezintă publicului prin recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de o lume sonoră fascinantă. Comentarii de specialitate transmit, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitori și piesele incluse în programe, iar instrumentiștii și cântăreții filarmoniști oferă interpretări de referință.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×