x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Mesajul ÎPS Aurel Percă Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București pentru Ziua Națională a României

Mesajul ÎPS Aurel Percă Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București pentru Ziua Națională a României

01 Dec 2022   •   18:45
Mesajul ÎPS Aurel Percă  Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București  pentru Ziua Națională a României

Dragi credincioși, iubiți concetățeni români,

Ziua Națională a României ne oferă tuturor prilejul de a comemora evenimentele care au condus la constituirea ei ca o țară demnă și respectată în lumea întreagă.

1 Decembrie marchează în amintirea noastră colectivă Marea Unire proclamată la Alba Iulia în 1918, eveniment istoric epocal, precedat de nenumărate jertfe pe câmpul de luptă și nu numai. Nu avem voie să uităm prețul pe care înaintașii noștri l-au plătit pentru apărarea pământului strămoșesc. Altminteri, riscăm să ne pierdem memoria, și o dată cu ea, respectul pentru noi înșine. Marea Unire ne amintește că România este și rămâne țara tuturor cetățenilor ei, indiferent de etnia, de statutul social sau de confesiunea lor.

Evenimentele care se desfășoară în acest timp în Europa ne obligă să luăm aminte la pericolele care ne amenință și care, după cum ar fi firesc, ar trebuie să ne unească tot mai mult. Făuritorii României Mari ne-au lăsat motivațiile cele mai prețioase pe care au fundamentat o Patrie menită să dăinuie de-a pururi. Ne rămâne nouă, celor de azi să o păstrăm la fel de frumoasă, de puternică și de creativă.

În acest an, în care războiul din Ucraina a adus la granițele noastre zeci de mii de refugiați, românii au dat dovadă de o mare solidaritate, mobilizându-se exemplar pentru a ajuta victimele războiului. Structurile Statului, cultele, organizațiile non-guvernamentale, companii din sectorul privat, dar și foarte mulți oameni de bunăvoință au intervenit pentru a da o mână de ajutor refugiaților ucraineni. Miile de gesturi emoționante de solidaritate ne arată potențialul enorm de bine care se poate face în țara noastră, în atâtea sectoare. Să canalizăm acest elan pentru a construi o societate românească mai bună, și astfel vom putea să îi ajutăm mult mai eficient și pe cei de lângă noi, rămânând un punct de stabilitate în Europa.

Îndreptăm un gând de afecțiune și o rugăciune pentru toți românii care locuiesc în afara granițelor. Indiferent unde ne-am afla, în țară, sau în diaspora, 1 Decembrie rămâne ziua României, ziua în care ne bucurăm și sărbătorim împreună.

Astăzi reînnoim, împreună cu clerul și credincioșii Arhidiecezei Romano-Catolice de București, rugăciunea pentru unitatea tuturor românilor, din țară și de peste hotare, pentru binele și pentru împlinirea fiecăruia și a tuturor.

Îl rugăm pe bunul și milostivul Dumnezeu să ne binecuvânteze Patria și pe locuitorii ei cu pace și cu prosperitate și să ne călăuzească pașii spre realizarea binelui comun. Tuturor românilor din țară și de pretutindeni, vă împărtășesc binecuvântarea mea arhierească, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate și bucurie în Domnul!

La mulți ani, români din țară și din toată lumea!

La mulți ani, România!

30 noiembrie 2022

×
Subiecte în articol: Aurel Percă Ziua Națională