x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzeul George Topîrceanu din Iaşi a fost redeschis

Muzeul George Topîrceanu din Iaşi a fost redeschis

de Carmen Anghel    |    12 Aug 2014   •   16:20
Muzeul George Topîrceanu din Iaşi a fost redeschis

Muzeul „George Topîrceanu” din Iaşi a fost redeschis publicului după o serie de lucrări menite să revigoreze interiorul casei în care a locuit poetul, dar şi spaţiile exterioare.
Muzeul „George Topîrceanu”, aflat în componenţa Muzeului Literaturii Române Iaşi, a fost renovat pentru prima dată de la inaugurarea sa în anul 1985. Renovarea a cuprins spaţiile interioare şi exterioare ale muzeului, precum şi bustul şi soclul poetului iar expoziţia permanentă din interior a fost reamenajată. 
Casa în care a locuit George Topîrceanu (strada Ralet, nr. 7) în perioada 1932-1937 a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: Mihail Sadoveanu, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu şi Demostene Botez.
Cei care vor călca pragul muzeului vor cunoaşte universul poetului prin: obiecte de scris, manuscrise, cărţi cu dedicaţie, fotografii, colecţii de reviste. De asemenea, dintre obiectele personale ale poetului G. Topîrceanu se păstrează un sfinx şi o piramidă în miniatură, un sfeşnic, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat şi negative pe sticlă realizate de poet şi altele.
Renovarea muzeului „G. Topîrceanu” face parte din noua strategie de revitalizare a Muzeului Literaturii Române Iaşi care cuprinde, pe lângă programe culturale diversificate, şi proiecte de renovări ale muzeelor şi caselor memoriale. Astfel, în ultimul an au avut loc lucrări de renovare la muzeul „Mihai Eminescu”, muzeul „Mihail Sadoveanu”, precum şi în clădirea nouă a muzeului „Ion Creangă”.

Mai multe informaţii pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

×