x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ansamblul HYPERION International

Ansamblul HYPERION International

de Michaela Roşu    |    02 Sep 2011   •   21:00
Ansamblul HYPERION International

LIANA ALEXANDRA (1947-2011) a absolvit sectia de compozitie a Universitatii de Muzica din Bucuresti, unde a predat apoi orchestratia, formele muzicale si compozitia. Disparuta dintre noi, din nefericire, prea devreme, ea si-a manifestat talentul in lucrari ample din genul simfonic, concertant, vocal-simfonic, de opera, dar si in muzica de camera, pentru care a fost rasplatita cu premii importante in tara si peste hotare.

"Licornul (inorogul) reprezinta una dintre cele mai interesante creatii ale universului fabulos imaginat in Evul Mediu. Se spune ca acest animal, ca semn al puritatii, nu putea fi capturat decat de o fecioara ce ii ingaduia sa se odihneasca pe sanul ei.
Cele sase tapiserii ale Doamnei cu Licornul sunt expuse la Paris, in Muzeul Cluny si reprezinta alegorii ale celor cinci simturi, la care se adauga o a sasea imagine intitulata Catre singura mea Dorinta. Am compus aceasta opera de camera in perioada 1 mai-15 iulie 1995, inspirata fiind de minunatele poeme ce mi-au fost oferite de marele poet belgian Etienne de Sadeleer, care s-a nascut in 1923 la Bruxelles si care este autorul mai multor volume defi nitorii pentru lirica belgiana. Dedicata celei ce va ramane de-a pururi sub imaginea Doamnei cu Licornul (Etienne de Sadeleer), opera este structurata in sase scene corespunzatoare celor sase poeme ce formeaza ciclul: A mon seul Désir, La Vue, L’Ouie, L’Odorat, Le Goût si Le Toucher" (Liana Alexandra, Sinaia, 1995).

In continuarea programului, CHAYA CZERNOWIN (n. 1957), compozitoare israeliana care si-a pus bazele studiilor muzicale la Academia Rubin din Tel Aviv si s-a perfectionat ulterior cu Abel Ehrlich, Dieter Schnebel, Brian Ferneyhough, Roger Reynolds. Din anul 2009 este profesor titular la catedra de compozitie a Universitatii Harvard. Creatiile sale (opera, orchestrale, muzica de camera) se bucura de succes in importante centre muzicale ale lumii.

HANS TUTSHKU (n. 1966), compozitor german, este membru fondator (1982) al Ansamblului pentru Muzica Intuitiva din Weimar. Urmeaza studii de muzica electronica la Hochschule für Musik din Dresda; sonologie si compozitie electroacustica la Conservatorul Regal din Haga. Din anul 1994, este profesor de compozitie si directorul studioului electronic al Universitatii Harvard.
Creatia sa cuprinde lucrari de muzica de camera, muzica electronica si mixta, muzica pentru spectacole coregrafi ce, muzica de film.

Contributia ANA-MARIEI AVRAM, alaturi de Iancu Dumitrescu, la conducerea ansamblului Hyperion, este strans legata de cea a unui prolific creator (peste 100 de lucrari) in domeniul simfonic, cameral, al muzicii asistate de calculator; orchestre importante din Romania si de pe mapamond interpretandu-le in prima auditie.
Sunetul primordial, sau privit in lumea sa interioara atat de bogata in resurse, ca si calitatile timbrale mai putin cunoscute al surselor sonore raman preocuparile preponderente, datorita carora IANCU DUMITRESCU s-a impus printre personalitatile recunoscute in ce priveste innoirile estetice din ultimele decenii.Ca de fiecare data, ne atrage si ne surprinde deopotriva cu programul sau de prime auditii.

IANCU DUMITRESCU (n. 1944), compozitor, dirijor, muzicolog, membru al UCMR (Bucuresti) si SACEM (Paris). Studii la Universitatea de Muzica din Bucuresti, curs de fenomenologie si dirijat cu Sergiu Celibidache. A scris peste 300 de lucrari fi ind considerat unul din cei mai de seama reprezentanti ai curentului spectral.
Integrala creatiei sale este editata pe 26 de CD-uri si 2 DVD-uri si interpretata de ansambluri de pe 5 continente. A fondat, conduce si dirijeaza Ansamblul HYPERION, cu care a realizat turnee in Europa si Statele Unite. A initiat, alaturi de sotia sa Ana-Maria Avram, festivaluri nationale si internationale dedicate muzicii electronice.

Concert realizat cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la Bucuresti

Sambata 3 sept
Ora 11.00 Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "Muzica secolului XXI"
Ansamblul HYPERION International (Israel-Romania)
Dirijor: IANCU DUMITRESCU
Invitat special STEPHEN O’MALLEY (USA)

● Liana Alexandra – Chant d´Amour de la Dame à la Licorne (v. Etienne De Sadeleer)
● Chaya Czernowin – Duo Leat (slow duo) pentru doua clarinete bas (prima auditie absoluta)
● Hans Tutschku – Eikasia pentru ansamblu si sunete asistate de computer
● Ana-Maria Avram – Textures liminales pentru ansamblu si sunete electronice (prima auditie absoluta)
● Iancu Dumitrescu – Monoliths gamma pentru ansamblu si sunete electronice (prima auditie absoluta)

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011