In anul 2003 compozitorul DAN DEDIU a intemeiat ansamblul Profil Sinfonietta, o noua formula de atelier. Scopul? Promovarea muzicii de avangarda, de la noi si din lume; lucrari consacrate sau creatii noi ale tinerilor compozitori. Conditie: diversitate repertoriala. Corolar: ansamblu cu structura modulara, adaptabila ca formula (de la 3 la 17 instrumentisti). Afi nitati: dirijorul Tiberiu Soare. Profesionalism: toti.
Asadar, Sambata, matineu, Ateneul Roman, Festival. Avangarda romaneasca a anilor ’60: ANATOL VIERU (1926-1998), AUREL STROE (1932-2008). Amandoi, compozitori, teoreticieni, dintre "greii" anilor de inovatii din perioada imediat postenesciana. Mentori, ai caror discipoli au constituit avangarda urmatoarelor decenii.
Salt in timp: CRISTIAN LOLEA (n. 1977). Creatie: muzica de camera, simfonica, vocal-simfonica, muzica de televiziune, film... Muzica de fi lm? Speculatie: "In sfera vizualului contemporan – aminteste compozitorul – trimiterile catre alb-negru sunt, de multe ori, sinonime cu alunecari spre taramurile amintirilor, misterelor, viselor sau austerului. Lipsa culorii devine un mijloc de expresie asa cum, uneori, linistea poate fi mai sugestiva decat sunetul"... Stare de spirit. Provocare? Posibil: "...albul si negrul – continua autorul – sunt doua non culori situate la poli opusi, doua valori extreme, afl ate in contrast maxim"... Black–and-White, scrisa in anul 2011 la invitatia compozitorului Dan Dediu. Asadar, atelier de muzica noua.
Argument: o compozitie al carei etos "sa exprime nostalgia desprinderii, simultan cu elanul deschiderii catre noi orizonturi de expresie, survolabile in aura lor de mister" (GEORGE BALINT).
Metafora? "Viziunea maiasilor asupra unui timp circular, al carui inceput si sfarsit se contopeau in spiritul lui HUNAB KU (fluturele galactic) din centrul galaxiei noastre". Iar acest zeu, capabil de a elibera un soi de "energie constienta", ar fi responsabil de balansul cosmic... Mit, istorie? Descoperiri stiintifi ce recente par sa confirme cate ceva... Oricum, inclinatia catre meditatie a compozitorului (n. l961) este cunoscuta iar "poeticitatea" declarata a discursului sau nu poate lipsi nici din acest foarte nou opus.
Minimalism american: JOHN ADAMS (n. l947, Worcester, Massachussets), creator de anvergura in mai toate genurile. Succesor (postminimalism) al compozitorilor Philip Glass si Steve Reich. Chamber Symphony a avut prima auditie in anul 1992, la San Francisco. Este scrisa pentru 15 instrumente si structurata in trei miscari: Mongrel Airs, Aria with Walking Bass si Roadrunner. Sugestiv...
TIBERIU SOARE (n. 1977) este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica, facultatile dirijat si interpretare (tuba). S-a perfectionat cu Horia Andreescu, Alain Paris si Adrian Sunshine. Debuteaza ca dirijor in 1999. Infiinteaza in 2002 ansamblul de muzica contemporana PROFIL. A predat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si este dirijor al Operei Nationale din Bucuresti unde, printre altele, a dirijat premiera operei Münchausen de Dan Dediu, spectacolul Orfeu si Euridice de Gluck in versiunea orchestrata de Adrian Enescu.
Sambata 3 sept
Ora 17.00 Ateneul Roman
Seria "Muzica secolului XXI" Ansamblul "PROFIL"
Dirijor : TIBERIU SOARE
Program:
● Anatol Vieru – Ricercare per NYU
● Cristian Lolea – Black-and-White (lucrare in prima auditie)
● George Balint – HUNAB KU (lucrare in prima auditie)
● Aurel Stroe – Preludii lirice
● John Adams – Chamber Symphony Mongrel Airs, Aria with Walking Bass Roadrunner