x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Astăzi începe EUROPAfest 2010

Astăzi începe EUROPAfest 2010

de Catalina Iancu    |    07 Mai 2010   •   00:00
Astăzi începe EUROPAfest 2010

Zilele acestea Bucureştiul se transformă în capitala europeană a muzicii: între 7 şi 13 mai EUROPAfest vă invită să descoperiţi valorile muzicale ale unui continent întreg.



Peste 250 de muzicieni din 36 de ţări vor oferi reprezentaţii live de jazz, blues, pop şi clasic, la Sala Auditorium, Art Center Tinerimea Română, Hard Rock Cafe sau Art Jazz Club.

Concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi multe altele vor avea loc în cadrul manifestării. "EUROPAfest promite o atmosferă vie, zilele festivalului sunt ca nişte uşi deschise către aerul oraşelor occidentale. De la un concert din festival pleci cu senzaţia că ai gustat un pic din micile plăceri cosmopolite - zâmbete, muzică de calitate şi spontană, o lejeritate şi o seninătate în exprimare pe care le vei remarca atât la muzicieni, cât şi la public", a declarat Luigi Gageos, directorul evenimentului.

EUROPAfest debuta în urmă cu 17 ani şi a fost gândit ca un întreg, care să treacă peste convenţional şi să deschidă apetitul pentru muzica bună, şi un mod liber şi relaxat de a gândi. Astăzi, festivalul este singurul din Europa ce reuneşte patru genuri muzicale: jazz, blues, pop şi clasic.

Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu încă din 2005, maratonul de muzică oferă, ca în fiecare an, o agendă bogată. Sub sloganul "Festivalul oferă! Tu alegi!" puteţi opta între senzualitatea blues-ului, dinamismul pop-ului, neconvenţionalul jazz-ului şi virtuozitatea clasicului.

"Bucuria de a te conecta la o lume nouă doar ascultând un muzician din altă ţară, senzaţiile inedite, necunoscutul pus pe note sunt electrizante. Când pleci de la un concert EUROPAfest cu siguranţă te simţi mai «european», pentru că, brusc, te simţi conectat la cultura unei întregi lumi; e o experienţă care îţi dă o poftă şi un entuziasm enorm să descoperi lumea mare, aceea care o îmbrăţişează pe a ta.

La festival, oamenii fini, indiferent de vârstă sau ocupaţie, se recunosc doar din priviri şi asta e reconfortant, căci vei şti că şi cei din jurul tău vor aprecia, ca şi tine, tot ce-i mai bun şi mai frumos în muzică", declară organizatorii. Ei şi-au pus în gând să aducă, prin această masivă desfăşurare de forţe muzicale variate, o gură de aer proaspăt printre atâtea "distracţii" care li se oferă bucureştenilor. jmEvents vrea să fie altceva: să pună accentul pe calitate, şi nu pe cantitate, cu atât mai puţin pe comercial, şi totodată să încurajeze apropierea tinerilor de muzica bună, oferind intrarea liberă studenţilor şi elevilor, în limita locurilor disponibile.

EUROPAfest se va desfăşura în diferite locaţii pentru a facilita accesul publicului larg, în funcţie de preferinţe, dar şi pentru a da posibilitatea evenimentelor paralele.
Ediţia cu numărul 17 debutează astăzi printr-un concert dedicat Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

În deschidere, va fi prezentat în premieră absolută imnul oficial al Europei pe ritmuri jazz, o reinterpretare elegantă şi proaspătă a celebrei Ode a Bucuriei - L. v. Beethoven. Astfel, aranjamentul semnat de Charlie Schmid şi Luigi Gageos îmbracă binecunoscuta temă în note bogate de ethnic-jazz, subliniind diversitatea culturală a Europei sărbătorită pentru şapte zile în cadrul festivalului.

În zilele următoare, mari artişti ai scenei muzicale europene vor aduce muzica bună în faţa publicului bucureştean: Orchestra da Tre Soldi (Italia), Stelzhamma (Austria), Ql (România), Parafusions (Italia, Ungaria), Saxest & Siim Aimla (Estonia) şi Milo Suchomel Quartet (Slovacia) vor susţine concerte de jazz, blues şi pop cu umor şi rafinament, cu note de funk, swing sau tango, cu ritm şi poezie.

×
Subiecte în articol: muzica festival concerte europafest