x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bobby McFerrin, la Sala Palatului

Bobby McFerrin, la Sala Palatului

de Alex Revenco    |    07 Ian 2010   •   00:00
Bobby McFerrin, la Sala Palatului

La sfârşitul acestei luni, artistul american câştigător a zece Premii Grammy susţine un concert extraordinar la Bucureşti. La spectacolul care va avea loc la 30 ianuarie, preţul biletelor este cuprins între 80 şi 150 de lei.



Prin intermediul organizatorilor, Sound & Image Event, McFerrin a transmis un mesaj fanilor din România: "Vă aştept la 30 ianuarie la Sala Palatului pentru a trăi împreună o aventură muzicală unică". Biletele pentru acest prim mare eveniment muzical din noul an se găsesc la http://www.eventim.ro, casa de bilete a Sălii Palatului, reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară, librăriile Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Suceava, Constanţa), Magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din ţară, la următoarele categorii: VIP: 250, I: 150, II: 120, III: 100 şi IV: 80 de lei.

OMUL-ORCHESTRĂ
Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin încă din anii '70 drept "omul-orchestră", un adevărat modelator al sunetelor atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu alţi artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, "Don't Worry, Be happy!". Pentru toţi cei care îi iubesc spontaneitatea, talentul, bucuria de a cânta, Bobby McFerrin concertează în România la 30 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Câştigător a zece Premii Grammy, artistul este unul dintre cei mai cunoscuţi şi inovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică, creatorul celebrei melodii "Don't Worry Be Happy!", dar şi un pasionat al educaţiei muzicale. Albumele lui s-au vândut în peste douăzeci de milioane de exemplare în întreaga lume, iar colaborările cu artişti precum Yo-Yo Ma, Chick Corea, Herbie Hancock sau cu Filarmonica din Viena i-au adus, pe bună dreptate, titlul de ambasador universal al muzicii clasice şi al jazzului.

Născut într-o familie de muzicieni de operă, Bobby mărturiseşte că de mic a fost atras de muzică: "Părinţii nu m-au obligat niciodată să cânt. M-am interesat singur şi destul de devreme de muzică". În tinereţe a studiat clarinetul şi pianul şi, când descoperă jazzul, se ambiţionează să devină solist vocal. Tot atunci, concertele de improvizaţie ale pianistului Keith Jarrett îl determină să adopte o nouă atitudine muzicală, Bobby McFerrin susţinând că a ştiut de la început că improvizaţia este ceea ce îşi doreşte să facă: "Îmi doresc să concep o broderie acustică pentru publicul meu".

EXPLORATOR
McFerrin nu este doar un simplu solist, e un autentic explorator al sunetelor care combină jazzul, folkul şi o mulţime de alte influenţe muzicale - corul, a cappella şi muzica clasică - cărora le adaugă propriile sale "ingrediente". Ca dirijor, Bobby McFerrin şi-a dezvoltat un puternic simţ orchestral, iar cu talentul său poate reproduce perfect sunete, dar poate, în acelaşi timp, să fie inovator şi original. El poate reproduce trompeta din partitura de jazz a melodiei "Round Midnight" sau poate interpreta flautul din operele lui Faure şi Vivaldi.

Pe scenă, artistul se dedică complet actului artistic, în care îşi implică de fiecare dată publicul, făcându-l părtaş la creaţia sa. Astfel, un spectacol cu Bobby McFerrin nu este o simplă prestaţie, ci o împărtăşire comună şi o celebrare a muzicii.


×
Subiecte în articol: muzica