x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Angelina Mango, învingătoarea de la Sanremo 2024

Angelina Mango, învingătoarea de la Sanremo 2024

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Feb 2024   •   09:49
Angelina Mango, învingătoarea de la Sanremo 2024

Festivalul de la Sanremo s-a ȋncheiat după cinci nopți ȋn care muzica s-a auzit până la 3:00 – 3:30 ȋnspre dimineață. Acest eveniment muzical emblematic fondat ȋn anul 1951 s-a ȋncheiat cu audiențe record, cu un număr de telespectatori ȋntre 13 și 15 milioane ȋn fiecare seară.

Un debut triumfal pentru Angelina Mango, care a câştigat cea de a 74-a ediție a Festivalului de la Sanremo cu melodia La Noia”. Ȋn vârstă de 21 de ani, ea este fiica unui renumit cantautor, Pino Mango, și a Laurei Valente, interpreta din formația Matia Bazar. Cu lacrimi ȋn ochi, a mărturisit ȋn aplauzele publicului: „Sunt atât de fericită pentru că exact ȋn urmă cu 40 de ani tatăl meu a obținut succesul pe aceeaşi scenă”. Tânăra artistă s-a aflat pentru prima dată pe scena de la Sanremo interpretând și o altă piesă creată de tatăl său, „La Rondine”. Lacrimi și melancolii. Ea se joacă cu sunetele, luminile, dovedind un talent rar.

Carismatică, cu o voce splendidă, am putea spune chiar, o „dinamită”, cu ritmul înfierbântat prin care a adus un imn închinat vieții, ȋmbinând muzica cu dansul. A dansat pe ritmurile de cumbia – o muzică populară combinată cu dansul, din America de Sud. Se dansa ȋn picioarele goale pe nisipul fierbinte de la malul marii şi se intitula „cumbiamba”, numele derivând din cuvântul african „cumb”, care semnifică „zgomot combinat cu dans”.

Locul al doilea a revenit rapperului Geolier cu melodia „ I p' me, tu p' te”, apreciat de juriu şi mai puțin de publicul din sală. Cu toate acestea, ȋn momentul ȋn care s-a ȋntors la Napoli a fost primit cu urale şi cu focuri de artificii de întregul oraș. Cântecul său vorbea despre un Napoli violent, dar ȋn seara de gală a schimbat cuvintele.

Geolier

Pe locul al treilea s-a clasat Annalisa cu melodia „Sinceramente”.

Annalisa

 

Geolier, Annalisa și Angelina Mango la conferința de presă post eveniment

Aplauze şi pentru Loredana Bertè, considerată regina rock-ului. Ea a fost recompensată cu premiul criticii „Mia Martini” pentru „Pazza”: „Dedic acest premiu surorii mele care acum cânta ȋn ceruri, Mia Martini”. Publicul de la Ariston a primit-o cu ovații si căldură la reȋntoarcerea sa pe scenă. Stilul său rock senzual a rămas la fel și azi, și acum Sei bellissima fiind fredonat de publicul din întreaga lume.

Loredana Bertè

Standing ovation și pentru Emma Marrone, interpreta lansată în urmă cu câțiva ani la Sanremo, care declara la întâlnirea cu presa: „Mi-am pierdut supereroul, tatăl meu, care a fost primul meu scut și cel mai bun prieten. Am suferit imens. El a fost cel care a știut să-mi insufle dragostea pentru muzică.” Cu o voce senzațională, ea a triumfat la Sanremo în 2012 cu Non E' L'Inferno, obținând apoi trei premii MTV și nenumărate discuri de aur și platină. Chiar și după perioada neplăcută din viața sa când a avut două cancere, ea a reușit să-și revină și să se impună pe scena muzicală, devenind una din marile vedete internaționale.

Emma Marrone

Generația Z, destul de numeroasă pe scena festivalului, prezentă mai mult cu muzică rap, cu unele „stereotipuri”, a demonstrat o deosebită fragilitate în relație cu viața, trecând prin stări de anxietate cunoscute de public. Alessandra Amoroso, și ea, declara „Am căzut, dar am știut să mă ridic.”

Alessandra Amoroso

 

Mr. Rain, o revelație, deși foarte tânăr, are 18 discuri de platină și 5 de aur. Anul trecut, cântecul lansat de el, Supereroi, s-a bucurat de un succes deosebit. Este cauntautor, rapper și producător.

Marco Mengoni a cucerit sala cu show-ul său incendiar. S-a remarcat și tânărul cantautor Diodato, şi el laureat acum câțiva ani al festivalului, prezent acum cu „Amore che vieni, Amore che vai”.

Pe scena de la Teatrul Ariston au fost și consacrații Ricardo Cocciante, Giana Nannini, Il Volo cu melodia în premieră „Capodopera”, profesorul cantautor Roberto Vecchioni, cu cunoscuta melodie „Sogna ragazzo, Sogna”, Ricchi e Poveri şi Ramazzoti care a stârnit, și acum, ropote de aplauze cu „Terra promessa”, dar și Fiorella Mannoia într-un duet cu Francesco Gabbani.

Aplauze și pentru marele balerin Roberto Bolle de la Scala din Milano care a fermecat publicul, acompaniat de balerinii de la Béjart, interpretând „Bolero” de Ravel. Sosise doar cu câteva ore ȋnainte de la Londra, unde fusese celebrat pentru cei 25 de ani de carieră. Bolle a anunțat că va avea pe 27 aprilie un mare spectacol, „Viva la danza”, alături de renumiți balerini de la Scala din Milano, și apoi la Verona.

Roberto Bolle

Sanremo dă un imbold de fiecare dată muzicii italiene, deoarece cântecele prezentate în festival depășesc granițele naționale așa cum au fost: Maneskin, Il Volo, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Al Bab... Dar de această dată, numai în câteva zile, în clasificarea Top Songs, s-a dovedit ca festivalul a fost unul dintre cele mai urmărite din lume. Să mai amintim de Mahmood care a reușit într-un timp record să ajungă în Top 50 Global, în timp ce Geolier se află pe locul 40. Șapte cântece din zece din această clasificare vin de la Sanremo: La Noia de Angelina Mango, Geolier, Annalisa, dar și Irama cu Tu no, Casa mia – Ghali și Gazzelle. Nu este rău dacă te gândești că festivalul s-a încheiat de curând!

Prezentatorii şi sufletul ultimelor cinci seri au fost Amadeus şi Fiorello, care au anunțat că aceasta a fost ultima lor apariție pe scena festivalului. De ce?! Voi reveni... Seara, pe scena de la Ariston, alături de jurnaliştii de la marile cotidiene, cunoscuta și apreciata realizatoare TV Rai1 Mara Venier a prezentat un „altfel” de Sanremo

Amadeus, Angelina Mango și Fiorello

 

Actuala ediție a festivalului din Orașul Florilor a demonstrat cum cultura poate aduce și bani, învârtind economia și generând venituri de 205 milioane de euro.

Multe din aceste cântece îşi vor lua zborul, fredonate de iubitorii de muzică.

Perche Sanremo e Sanremo.

 

×
Subiecte în articol: castigatori Sanremo 2024