x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cele 4 note celebre din istoria muzicii: SIMFONIA a 5-A (Simfonia destinului) de BEETHOVEN, la Sala Radio

Cele 4 note celebre din istoria muzicii: SIMFONIA a 5-A (Simfonia destinului) de BEETHOVEN, la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iun 2024   •   10:00
Cele 4 note celebre din istoria muzicii: SIMFONIA a 5-A (Simfonia destinului) de BEETHOVEN, la Sala Radio

Știți care este una dintre cele mai renumite introduceri din istoria muzicii?

Cele 4 note care deschid SIMFONIA a 5-A DE BEETHOVEN, devenite în sine celebre, vor răsuna miercuri, 12 iunie 2024 (de la 19.00), la Sala Radio. ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO va interpreta așadar una dintre cele mai des cântate simfonii din lume (compusă în perioada 1804-08), supranumită și Simfonia destinului, un nume care nu este dat de creatorul ei.

Deși s-a spus anecdotic de multe ori că Beethoven ar fi simțit că așa se aude destinul bătând la ușa sa, declarația nu este una autentică. Mai probabil este ca trilul unui sticlete să fi atras atenția compozitorului, Beethoven folosind inspirația din lumea păsărilor atunci când, în aproximativ aceeași perioadă, compunea Pastorala (a 6-a simfonie).

Premiera a avut loc pe 22 decembrie 1808, la Viena. Lucrarea s-a bucurat încă de la premieră de aprecierea aproape unanimă. În 1842, Filarmonica din New York o includea în concertul său inaugural și în 1977, când sonda Voyager a plecat în spațiu cu mostre de mesaje pământene, prima parte a lucrării era inclusă în mesajul trimis de pământeni altor galaxii.

În cadrul aceluiași eveniment de la Sala Radio, îl veți aplauda și pe pianistul român stabilit la Londra MIHAI RITIVOIU, care va interpreta MOZART: Concertul nr. 9 pentru pian şi orchestră – Jeunehomme. Mihai Ritivoiu a cântat ca solist pe scene din Marea Britanie, Portugalia, Franța, Italia, Germania, România şi Japonia, în săli precum Wigmore Hall, Barbican Centre, Cadogan Hall, Tokyo Metropolitan Theatre, Ateneul Român, Konzerthaus Berlin. A fost invitat al unor festivaluri internaționale de prestigiu, precum Festivalul George Enescu, Young Euro Classic Berlin, St. Magnus International Festival. A colaborat, în calitate de solist, cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Engleză de Cameră, Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig ș.a.

A studiat la Universitatea Națională de Muzică București și Guildhall School of Music & Drama, Londra. A luat parte la cursuri de măiestrie cu reputați pianiști și pedagogi, bucurându-se în același timp de îndrumarea neprețuită a pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu. În 2022, a beneficiat de o rezidență artistică la Cité internationale des arts, prin bursa „George Enescu” a Institutului Cultural Român.

Evenimentul va fi dirijat de JONATHAN BLOXHAM - care s-a aflat recent la pupitrul unor ansambluri ca Royal Philharmonic Orchestra - Londra, Orchestra Simfonică din München, Salzburg Mozarteum, London Mozart Players. Dirijorul britanic a preluat poziția de director muzical al Teatrului Luzerner – Lucerna (Elveția), începând cu stagiunea 2023/24.

Cariera sa de dirijor a fost lansată atunci când a preluat funcția de dirijor asistent la City of Birmingham Symphony Orchestra, în perioada 2016-2018. A fost apoi invitat de Paavo Järvi să dirijeze un concert de vară cu Deutsche Kammerphilharmonie, ceea ce a dus la un proiect de înregistrare și apoi la concerte la Bremen și la Elbphilharmonie Hamburg.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu lucrarea compozitorului britanic EDWARD ELGAR: Serenada pentru orchestră de coarde.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×