x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concertul Angelei Gheorghiu şi al lui Marius Manea are cronici pozitive la Londra

Concertul Angelei Gheorghiu şi al lui Marius Manea are cronici pozitive la Londra

14 Noi 2009   •   00:00

Concertul Angelei Gheorghiu de la Royal Festival Hall din Londra este elogiat de jurnaliştii britanici de la The Guardian, care scriu că soprana a avut o voce minunată, un parntener ales cu abilitate în persoana tenorului român Marius Manea şi o personalitate strălucitoare.



Cu două arii şi patru duete plus patru bisuri şi trei ţinute de scenă, Angela Gheorghiu a fost cu siguranţă mai vizibilă în apariţia sa la Southbank International Voices decât a fost Renee Fleming în urmă cu o săptămână, spun jurnaliştii britanici. Gheorghiu a avut  o voce minunată şi un bogat amestec de culori care se potriveşte perfect cu reţinerea emoţională a "Pleurez, Pleurez Mes Yeux" din "Le Cid" de Massenet.

Celălalt solo major al său, "A Masked Ball" de Verdi, a fost un pic greu pentru soprana lirică, dar cu un profil imaginativ şi adresat cu convingere dramatică.  "Şi-a ales partenerul pentru această seară cu abilitate. Românul Marius Manea este un tenor plăcut cu o tehnică rezonabilă, dar nimic din el nu o va depăşi pe Gheorghiu. După un "Salut! Demeure" din Faust, el a cântat constant monoton melancolica romanţă de tenor "Luisa Miller" de Verdi", remarcă The Guardian, citat de Antena3.

Duetele celor doi din prima jumătate a concertului au mers bine potrivit britanicilor, iar când Gheorghiu a interpretat reviziuirile sale din "Traviata" şi "L'Elisir", opere pe care le-a interpretat de nenumărate ori, a avut ocazia să ofere şi puţină actorie de concert, iar personalitatea sa a strălucit. "Ş-a pierdut însă puţin la "Cherry Duet" din "L'Amico Fritz" de Mascagni, a cărui înregistrare, alături de viitorul său fost soţ, a fost recent lansată. Dirijorul Ion Marin l-a reînceput după o mică pauză. Orchestra sa de umplutură, genul care este de obicei folosit în astfel de ocazii, a fost încropită. Dar fineţea lui Gheorghiu şi simţul stilului au triumfat în cei mai fini termeni, inclusiv la fascinanta "O Mio Babbino Caro" pe care a interpretat-o la primul bis", remarcă jurnaliştii britanici.

Times Online privea cu scepticism, într-o cronică, înlocuirea lui Roberto Alagna cu mai puţin celebrul Marius Manea ca partener de scenă al Angelei Gheorghiu. Times Online remarcă "un amestec straniu şi puţin substanţial de operă" al Angelei Gheorghiu într-un concert susţinut la Londra alături de un "tenor român necunoscut", care nu reuşeşte să îl înlocuiască pe Roberto Alagna, soţul înstrăinat al sopranei, de care a decis să divorţeze în luna octombrie. Potrivit jurnaliştilor britanici, nu poate exista un contrast mai mare între echilibrata Renee Fleming şi volatila Angela Gheorghiu, cele două strălucitoare dive care au cântat la distanţă de doar o săptămână la Festival Hall.

Angela Gheorghiu si Roberto Alagna s-au cunoscut în 1996, atunci când au repetat şi cântat împreună în opera "Boema". Au două fiice, Ioana, în vârstă de 20 de ani, şi Ornella, de 17 ani. Prima a fost născută de sora Angelei Gheorghiu, care a decedat într-un accident rutier, iar Ornella este fiica lui Alagna dintr-o căsătorie anterioară, soţia artistului murind în urma unor complicaţii medicale. În ultimii doi ani Angela Gheorgiu a trăit separat de Roberto Alagna, la începutul lunii octombrie aceasta mărturisea, pe site-ul său, că încercările sale de a salva căsnicia au eşuat şi că a intentat divrţ în urmă cu câteva luni.

×
Subiecte în articol: muzica