x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concursul Enescu: 220 de candidaţi din 35 de ţări

Concursul Enescu: 220 de candidaţi din 35 de ţări

de Maria Sârbu    |    09 Iul 2014   •   18:02
Concursul Enescu: 220 de candidaţi din 35 de ţări

“România contează” – acesta este mesajul celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional “George Enescu”, desfăşurat între 6 şi 27 septembrie 2014 la Bucureşti în organizarea Artexim. România într-adevăr contează, căci la acest eveniment important s-au înscris 220 de candidaţi din 35 de ţări de pe cinci continente: secţiunea Pian – 81 de candidaţi, secţiunea Vioară – 64, secţiunea Violoncel – 34. La secţiunea Compoziţie sunt înscrise 41 de lucrări. Potrivit unui comunicat de presă, faţă de ediţia precedentă, cea din 2011, s-a înregistrat o creştere a numărului candidaţilor, cu 20%.

Cei mai mulţi sunt din România – 28. Din Rusia vin 23, din Coreea de Sud – 21, din Japonia – 16, din SUA – 8, din Franţa – 8. Printre celelalte ţări din care provin participanţii la Concurs se numără Germania, China, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Canada, Taiwan, Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Moldova, Israel, Lituania, Letonia, Norvegia, Ucraina, Grecia, China, Estonia, Spania, Brazilia, Venezuela, Mexic, Argentina, Australia, Austria.

Chiar dacă înscrierile s-au încheiat, concurenţi ar putea fi şi mai mulţi. Data poştei luată în considerare este 1 iulie, iar plicurile continuă să sosească pe adresa Artexim.

Referitor la acest eveniment, managerul Artexim, Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu”, spune: “România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul «George Enescu», pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României pe piaţa culturală internaţională. Mai mult, numărul de înscrişi arată puterea Concursului ca eveniment de sine stătător, separat, pentru prima dată la această ediţie, de Festivalul Enescu”.

Concursul se va desfăşura la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică. Concertele de gală vor avea loc la Ateneul Român, cu participarea Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. De remarcat faptul că laureaţii vor avea posibilitatea, pe lângă premiile obţinute (valoarea totală a premiilor e de 100.000 de euro), să participe la un master class cu mari muzicieni ai lumii la Academia de Muzică din Viena şi să cânte pe scenele unor importante filarmonici din România.

×