x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Două chitare: să le tot asculţi!

Două chitare: să le tot asculţi!

de Maria Sârbu    |    15 Iul 2014   •   17:25
Două chitare: să le tot asculţi!
Sursa foto: Foto: Camelia Iordan

Sunt foarte apreciaţi, deoarece au talent. Sunt foarte buni chitarişti. Să-i tot asculţi! Duo Kitharsis, format din doi muzicieni – Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan –, au înregistrat încă un succes, de data aceasta la cea de-a IX-a ediţie a Concursului Internaţional de Chitară de la Olsztyn, Polonia (5-12 iulie), obţinând Marele Premiu. Această competiţie de gen este importantă la nivel internaţional, iar aceşti doi artişti din România au impresionat juriul, din care au făcut parte chitarişti cu renume din lume. Într-un comunicat de presă se specifică faptul că în acest an Duo Kitharsis a câştigat şi concursuri organizate la Paris, Padova, Castel Ritaldi (Italia), dar şi Concursul “Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoşoaia.

Concursul din Polonia nu a fost unul uşor, dat fiind numărul mare de participanţi – muzicieni talentaţi. Şi totuşi, Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan au câştigat!

De remarcat faptul că Duo Kitharsis va participa în luna august la “turneul extraordinar” organizat de Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural. Cei doi chitarişti vor aduce în faţa publicului opusuri de Mauro Giuliani, Manuel de Falla, Dusan Bogdanovic, Jean-Philippe Rameau sau Astor Piazzolla. Concertele vor avea loc în spaţii care au mare importanţă cultural-turistică, precum Palatul Mogoşoaia – Sala Scoarţelor (sâmbătă, 9 august, ora 12:00), Castelul Peleş – Sala de muzică (duminică, 10 august, ora 16:00) sau Palatul Marincu din Calafat (sâmbătă, 16 august, ora 18:00). Turneul din august e la a III-a ediţie.

Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan au absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având şi studii de Master în duo de chitară la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. Dar nu s-au mulţumit cu atât: în 2013 au intrat la Conservatoire de Strasbourg, la clasa celebrului “Duo Melis”. Au cântat până acum alături de mari artişti din lume, la festivaluri din Germania, Franţa, Italia şi, desigur, România. Cei doi cântă pe instrumente realizate de lutierul român Alexandru Marian.


×