x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica După 20 de ani, "Salut voios de pionier!"

După 20 de ani, "Salut voios de pionier!"

de Oana-Maria Baltoc    |    05 Dec 2009   •   00:00
După 20 de ani, "Salut voios de pionier!"

La împlinirea a 20 de ani de la evenimentele din 1989, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, împreună cu membri ai Orchestrei Naţionale Radio şi grupul Coral Sound al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti prezintă la 20 decembrie, de la ora 19:00, concertul-spectacol "Salut voios de pionier!", în Studioul "Mihail Jora".



5433-109346-salutvoiosafis.jpgEvenimentul, care va fi prezentat de actorii Delia Nartea şi Andrei Duban (foşti pionieri), este conceput ca un contrapunct între universul candid al copilăriei şi cel al tezelor ideologice ale perioadei comuniste. În montajul realizat prin mijloace multimedia: cântece pioniereşti şi uteciste interpretate live, jocuri şi versuri ale copiilor inspirate de trăirile vârstei surprinse în înregistrări radiofonice şi imagini din emisiuni de televiziune din epocă sau înregistrări de la spectacolele omagiale, se conturează un mozaic menit să readucă în memoria colectivă o pagină de istorie care s-a încheiat în decembrie 1989.

Repertoriul ales este unul reprezentativ, conţinând unele din cele mai expresive cântece din epoca de aur: "E roşie cravata mea ca focul", "Sunt pionier", "Azi defilăm", "Cântec pionieresc de excursie", "Mulţumim din inimă partidului", "Şoimii patriei", "Trăim decenii de împliniri măreţe" etc. Spectacolul este realizat într-o viziune detaşată şi obiectivă, necesară înţelegerii fenomenului istoric şi social pe care generaţiile adulte l-au trăit şi pe care mulţi tineri doresc să îl cunoască.

×
Subiecte în articol: muzica