x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul din piaţă

Festivalul din piaţă

de Cristina Lascu    |    06 Sep 2011   •   21:00
Festivalul din piaţă

A inceput si stagiunea de concerte din Piata Festivalului George Enescu, care se va desfasura in perioada 2-18 septembrie 2011

Timp de peste doua saptamani, in piata vor avea loc concerte si spectacole sustinute de elevii scolilor si liceelor de muzica din capitala, precum si de studentii Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si de la Conservatoarele din tara, dar si de artisti consacrati si formatii de prestigiu.

Traditionalele proiectii de filme nu lipsesc nici ele de pe afis. Documentare de lung metraj, dedicate unor personalitati care au facut si fac istorie in muzica, pot fi urmarite in fiecare seara, de la ora 21, si in reluare a doua zi dimineata, de la ora 11.

Bucuria de a canta primii in Piata Festivalului le-a revenit copiilor participanti la tabara Music Camp, organizata la Colegiul National Mihai Viteazul de Asociatia Music Camp International. Timp de o saptamana, copiii au repetat zilnic in cor, urmand si cursuri optionale de chitara, vioara, clopotei, blockflöte si jocuri muzicale. Concertul pe care l-au sustinut in deschiderea Pietei Festivalului a reprezentat punctul culminant al activitatilor din tabara.

Dupa copii, a venit randul celor mari sa inaugureze Piata Festivalului. Concertul de deschidere a fost sustinut de Filarmonica Oltenia din Craiova, sub bagheta lui Alexandru Iosub. Programul, extrem de accesibil publicului larg, a reunit pagini celebre din literatura muzicala internationala, devenite in timp adevarate slagare, semnate de Bach, Mozart, Beethoven, Bizet, Mendelssohn- Bartholdy, Enescu.

Cea de-a doua zi a Pietei Festivalului a oferit publicului bucuria reintalnirii cu teme indragite din muzica de balet scrisa de Ceaikovski sau Haciaturian, in interpretarea orchestrei Sinfonia Bucuresti, dirijata de Florin Totan.

Trio STRAD este cel mai nou trio din Romania. Violonistul Alexandru Tomescu si violoncelistul Razvan Suma continua seria de concerte cu care isi propun popularizarea muzicii clasice – din acest an, celor doi alaturandu-li-se pianistul Toma Popovici. Dupa debutul de la Vama Veche, trioul a sosit la Bucuresti, in Piata Festivalului, unde a concertat pe 4 septembrie. Programul a inclus trio-uri de Mozart si Beethoven. Dupa festival, cei trei muzicieni vor pleca in turneu in Coreea de Sud, iar la sfarsitul anului, in primul lor turneu national.

Seara de luni, 5 septembrie, a oferit publicului sonoritati extrem de variate, de la cele clasice ale lui Mozart la tangourile contemporane ale lui Piazzolla. In prima parte, a concertat "September Quintet', formatie din care fac parte Rafael Butaru Constantin (vioara), Iulia Ghinda (vioara), Sergiu Munteanu (viola), Adrian Naidin (violoncel) si Octavian Ralea (contrabas). Programul lor a inclus "Mica serenada' de Mozart, "Oblivion' si "Liber Tango' de Piazzolla si o lucrare scrisa chiar de Adrian Naidin, "Serenada', dedicata de autor sotiei sale.

Tot Mozart a fost autorul divertismentelor interpretate de cvartetul Artmusik, din care fac parte Marius Biclea (vioara), Emil Stegar (vioara), Florin Matei (viola) si Dan Joitoiu (violoncel), cu totii instrumentisti remarcabili in Orchestra Filarmonicii George Enescu.
"Nu suntem la prima participare la astfel de concerte in aer liber, organizate de ArCuB', a afi rmat violoncelistul Dan Joitoiu, adaugand: "Piata Festivalului este o idee foarte buna, reprezentand pentru noi, artistii, o deschidere deosebita spre publicul larg, spre melomanii mai putin avizati, care nu intra frecvent in sala de concerte a Ateneului Roman'.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011