x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL vă așteaptă la Târgoviște la început de iunie

Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL vă așteaptă la Târgoviște la început de iunie

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iun 2023   •   00:20
Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL vă așteaptă la Târgoviște la început de iunie

Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, organizat de Teatrul Municipal Tony Bulandra din Târgovişte, a ajuns la cea de a XI-a ediție, care se desfăşoară în perioada 3-11 iunie a.c.

Definit încă de la început ca o întâlnire a artelor, festivalul a aşezat în centrul demersului de alcătuire a programului din acest an, conceptul de FORME, elemente esențiale în procesul de creație.

Şi cu această ediție adăugăm un nou capitol în cartea invitaților de renume din întreaga lume. La edițiile anterioare, publicul festivalului a făcut cunoştință cu creatori şi companii de renume, precum Romeo Castellucci, Teatrul Oskaras Koršunovas din Lituania, Volsksbühne din Berlin, sau Studio Odeon din Paris.

În acest an au fost invitate trupe de artişti de pe continentul european, din țări precum Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi de pe alte continente, din țări ca India, Coreea de Sud, Irak, China, sau Kazahstan. Unii revin în festival, alții sunt la Târgovişte pentru prima dată. Se vor afla aici, alături de artişti vizuali, cineaşti, dansatori şi muzicieni binecunoscuți, precum trupa Phoenix sau Taraf de Caliu.

Invitați speciali sunt actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, în martie 2022. La patru luni de la tragedie, actori ai teatrului distrus au creat la Ujgorod, unde s-au refugiat, spectacolul Strigătul Națiunii, invitat în festival.    

La rândul său, Teatrul Tony Bulandra va prezenta în premieră coproducția realizată împreună cu Asociația Teatrală din Coreea, intitulată Argonautas, spectacol de Mc Ranin, alături de recentele premiere cu Oreste de Euripide, regia Yiannis Paraskevopoulos şi Sfârşit de partidă de Beckett, regia Mihai Măniuțiu.

Îndeplinindu-şi scopul de a avea şi un caracter multidisciplinar şi educativ, pentru dezvoltarea de audiențe noi, programul festivalului include seria Întâlnirilor BABEL, la care publicul poate primi răspunsuri la întrebările iscate de spectacolele invitate, dar şi workshopuri, lansări de carte şi proiecții de film.

Ediția a XI-a a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL ținteşte să confirme încă o dată adevărul fundamental care a prezidat la naşterea lui: într-o lume măcinată de divergențe, e nevoie de diversitatea demersurilor artistice, a limbajelor, a oamenilor, din care se naşte unitatea spirituală a umanității.  

 

 

×