x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Sergiu Celibidache, prima ediţie

Festivalul Sergiu Celibidache, prima ediţie

de Carmen Anghel    |    03 Mai 2012   •   14:06
Festivalul Sergiu Celibidache, prima ediţie

Muzicianul si dirijorul carismatic. Asa era cunoscut Sergiu Celibidache. Compozitorul, dirijorul, muzicologul care, din oraselul Roman a dus Romania in toate colturile lumii. UNESCO a declarat anul 2012 "Anul Sergiu Celibidache". Se implinesc, la 28 iunie, 100 de ani de la nasterea celui care spunea mereu :"Sunt roman si voi muri roman". In onoarea sa, la 3 mai a fost deschisa prima editie a Festivalului Sergiu Celibidache 100. Este un eveniment bienal, iar anul acesta se desfasoara pana la 7 iulie.

Fiul muzicianului, Serge Ioan Celibidache, presedintele Fundatiei Sergiu Celibidache, a spus, emotionat: "Este cea mai fericita zi din viata mea. (…) Speram sa putem veni aici, la fiecare doi ani, alternand cu Festivalul George Enescu, intr-o formula inedita, completandu-ne reciproc. In timp ce Festivalul Enescu aduce lumea muzicala in Romania, noi construim Romania pentru lumea intreaga."

Sergiu Celibidache a avut sansa sa se afirme intr-o Europa libera, in Germania. A putut crea, s-a putut afirma, a devenit celebru si iubit in toata lumea.

Poate ca in Romania nu am avut timp sa-l cunoastem, sa-l admiram. Dar acest festival, care incepe, tocmai asta va face: ne va invata sa-l cunoastem si sa-l iubim pe Sergiu Celibidache. Pe langa numeroasele masterclassuri sustinute de maestri care au lucrat cu Sergiu Celibidache( sa o amintim pe Ida Haendel) concerte, lansari de carte, povesti despre maestru, cei care vor avea dorinta de a cunoaste "lumea lui Celibidache" vor fi martorii a doua premiere: "Gradina de buzunar" (premiera nationala) si "Haz de necaz"(Suita romaneasca in 8 parti), premiera mondiala, compozitiile celui aniversat. Cele mai multe dintre evenimente se vor desfasura la Ateneul Roman.

"Presarand «seminte» de Celibidache, incet, dat sigur vom hrani solul fertil pe care Romania il are, pentru ca, intr-una din zile, sa infloreasca si sa ofere o magnifica gradina romaneasca, care sa poarte, cu mandrie nationala, steagul Romaniei peste tot in lumea muzicala", a mai adaugat Serge Ioan Celibidache.

×
Subiecte în articol: sergiu celebidache