x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Grigore Leşe, concert la Ateneul Român; o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea

Grigore Leşe, concert la Ateneul Român; o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea

de Luminiţa Ciobanu    |    07 Mai 2014   •   15:08
Grigore Leşe, concert la Ateneul Român; o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea

Grigore Leşe îi aşteaptă, la 13 mai 2014, pe toţi iubitorii de frumos, pe cei care preţuiesc sonorităţile miraculoase, la Ateneul Român, la un concert excepţional, un eveniment al bucuriei, al reînvierii naturii. “Este o provocare, deoarece muzicile pe care le voi prezenta, împreună cu organistul Nicolae Licareţ şi Ansamblul «Archaeus» dirijat de compozitorul Liviu Dănceanu, s-au format în perioade diferite, fiecare având o tematică specifică. Concertul se va întregi prin împestriţirea semnalelor pastorale cu imne şi hori, performând stilul băsmit, de povestire dramatică. Instrumentele rudimentare vor pregăti ambianţa altor ecouri străvechi, prin îngemănări cu sonorităţile instrumentelor clasice. Vom încerca să creăm o atmosferă de meditaţie asupra vieţii şi destinelor umane. Va fi o poveste inepuizabilă a sunetelor, prilej de împăcare cu lumea, care îndeamnă la destăinuiri de sensibilităţi ascunse. Muzicile trebuie împlinite pentru a ne dezmierda sufletul şi pentru a-l apăra de prăvălirea în deşertăciunea din fiecare zi”, accentuează muzicianul Grigore Leşe.

Ziua concertului nu este întâmplătoare, ci a fost aleasă într-un moment important al calendarului popular: ajunul sărbătorii Todorusale. “Este un timp magic, timp hotar între anotimpuri, când Sântoaderii -patroni ai primăverii- le investesc pe zânele Rusalii cu puterea de a guverna vara. Este o noapte a cerurilor deschise,” subliniază Grigore Leşe.


×