x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Sep 2024   •   17:00
Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Stagiunea Camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu se deschide miercuri, 2 octombrie 2024, cu un recital extraordinar susținut de legendara pianistă Martha Argerich, împreună cu violonistul Géza Hosszu-Legocky. Recitalul este organizat în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România.

Programul serii cuprinde lucrări foarte apreciate de iubitorii muzicii: Robert Schumann - Sonata nr. 1, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 105; César Franck - Sonata în la major pentru pian şi vioară, Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 9, în la major, pentru pian şi vioară, "Kreutzer",Béla Bartók - Şase dansuri româneşti.

Cu o carieră fastuoasă şi cu o notorietate artistică ce lasă o adâncă amprentă asupra peisajului concertistic, la cei peste 83 de ani ai săi, Martha Argerich este una dintre marile doamne ale claviaturii. Talentul său precoce a făcut-o să-și înceapă cariera la o vârstă timpurie. A câștigat numeroase concursuri de pian prestigioase, a concertat cu cele mai importante orchestre şi cei mai renumiţi dirijori ai lumii, a ținut recitaluri  împreună cu artişti mari, precum Mischa Maisky, Alexandre Rabinovitch, Gidon Kremer, Daniel Barenboim. Înregistrările sale au fost difuzate de casele EMI, Sony, Philips, Teldec, DGG, şi premiate de  Grammy și Gramophon.

Promotoare entuziastă a tinerilor muzicieni, Martha Argerich a devenit director artistic al Festivalului Beppu Festival din Japonia. În 1999, a fondat la Buenos Aires Concursul Internaţional de Pian şi Festivalul ce îi poartă numele, în 2002 - Progetto Martha Argerich de la Lugano, iar în 2018, Festivalul Martha Argerich Festival de la Hamburg.

Violonist concertist de prim rang și cu o carieră internațională, Géza Hosszu-Legocky a început să studieze muzica la Academia de Muzică din Viena la doar 6 ani, fiind considerat un copil minune. La nouă ani, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional „Prima la Musica”. Un an mai târziu, François Gérard îl invită să joace în filmul „The Red Violin”, alături de actorul Samuel L. Jackson. La vârsta de 12 ani atrăgea aplauze entuziaste pe scena Festivalului de la Verbier, alături de Ida Haendel şi Vadim Repin. Un an mai târziu, era remarcat de Martha Argerich în acelaşi prestigios festival pentru interpretarea emblematicei lucrări de Sarasate, “Zigeunerwissen”, și invitat să cânte alături de ea; totodată, Martha Argerich l-a inclus pe Géza Hosszu-Legocky în documentarul său “Evening Talks” din 2002. 

Ansamblul său “The 5 DeViLs”, a cărui activitate se caracterizează prin proiecte crossover de mare succes, a evoluat în cadrul festivalului Progetto Argerich de la Lugano, concertul fiind înregistrat de casa de discuri EMI Classics şi nominalizat la Premiile Grammy. De asemenea, Sonata nr. 1 pentru vioară de Robert Schumann (cu Martha Argerich la pian) a fost desemnată drept cea mai bună interpretare de muzică de cameră a anului 2004. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×