x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Martie e luna cluburilor!

Martie e luna cluburilor!

de Alex Revenco    |    04 Mar 2010   •   00:00
Martie e luna cluburilor!

Dacă din mai şi până-n iulie asistăm la "invazia" granzilor asupra scenelor în aer liber din România, în luna lui mărţişor sunt antamate câteva concerte speciale.

Marele violonist francez Jean Luc Ponty, care face parte din istoria jazzului "de fuziune", vine cu propriul grup la Sala Palatului (la 11 martie). A doua zi, unul dintre cei mai mari chitarişti de "blues alb" din lume, Snowy White cu al său Blues Project concertează la Hard Rock Cafe. Nu trec decât două zile şi americanii de la Bloodhound Gang îşi revarsă energiile în Silver Church.

În 18 ani de activitate, Jimmy Pop & Co au vândut peste şase milioane de albume, succesul lor venind de la Fire Water Burn, hit mondial, folosit şi de Michael Moore în documentarul Fahrenheit 9/11. Trupa americană Agalloch vine la 21 martie (tot în Silver Church), iar inimitabilul Brendan Perry de la Dead Can Dance urcă, pe 29, scena Sălii Palatului.

LYDIA LUNCH
Alături de cei menţionaţi mai sus, mai trebuie subliniat un nume de referinţă a scenei underground. Este vorba despre Lydia Lunch, care va concerta la 19 martie, în club Control, în fruntea grupului Big Sexy Noise. Lydia Lunch şi-a început cariera artistică la 17 ani, când a infiinţat trupa Teenage Jesus and The Jerks, formaţie de referinţă a scenei No Wave din New York. În 1980, Lydia Lunch a editat primul album solo, Queen of Siam.

În următorii ani, numărul materialelor apărute sub diverse titulaturi este foarte greu de calculat. Mergând pe principiul DIY (do it yourself) artista a adoptat o evidentă atitudine noncomercială, a experimentat tot ce era posibil şi, evident, a păstrat "distanţa" faţă de marile case de discuri. De-a lungul anilor, Lydia Lunch a colaborat, în diferite formule, cu muzicieni remarcabili precum Kim Gordon (Sonic Youth), Thurston Moore (Sonic Youth), Nick Cave, J. G. Thirlwell (Foetus), Marc Almond, Rowland S. Howard, Michael Gira (Swans), The Birthday Party, Einstürzende Neubauten etc.

Pe lângă muzică, Lydia Lunch a jucat în peste douăzeci de filme, a regizat altele, a lansat romanul "Paradoxia: A Predator's Diary", a scris poezie şi proză.

 

Un nou proiect
Lydia Lunch vine la Bucureşti în fruntea grupului Big Sexy Noise, alcătuit din muzicieni remarcabili. Este vorba despre toboşarul Ian White (Golden Drunk, o excelentă trupă punk-jazz), chitaristul James Johnston, component al Nick Cave and The Bad Seeds, între 2003 şi 2008, după ce a apărut pe scenă cu aceeaşi trupă, încă din 1994, organistul şi saxofonistul Terry Edwards, recunoscut pentru colaborările sale (pe scenă sau în studio) cu Madness, Tom Waits, Faust, PJ Harvey, Nick Cave, Tindersticks, Julian Cope, Siouxie Sioux, Billy Brag, Jesus & Mary Chain, Lush, Spiritualized, Test Department - în acelaşi timp continuând să cânte şi cu propriul proiect, Terry Edwards & the Scapegoats.

Anul trecut, Big Sexy Noise a lansat un mini-LP, care conţine compoziţii proprii, o piesă compusă de Kim Gordon (Sonic Youth) şi un cover după Lou Reed ("Kill You Sons").

 

Bring the Noise aduce Big Sexy Noise
În concertul de la Bucureşti, realizat de Club Control în colaborare cu Bring the Noise, Lydia a promis că vom avea parte de "multă muzică şi multă nebunie...". Biletele de intrare sunt 60 de lei - cumpărate în avans, de pe site-ul clubului (www.control-club.ro), sau 80 de lei - la intrarea în club, în seara evenimentului. După concertul Big Sexy Noise va urma un after party cu Cliza. Club Control are meritul organizării unor concerte absolut speciale, Lidia Lunch venind aici după trupe ca Blurt sau Legendary Pink Dots.

×
Subiecte în articol: muzica