x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica McLaughlin & 4th Dimension

McLaughlin & 4th Dimension

de Alex Revenco    |    16 Mai 2010   •   00:00

Mâine, marele chitarist britanic, recompensat în 2010 cu al 13-lea Premiu Grammy, concertează pentru a treia oară la Bucureşti, la Sala Palatului, într-un spectacol organizat de Media Services Events.

Inspirat de blues şi swing, la începuturi, John a lucrat alături de mari maeştri ai scenei britanice, Alexis Korner, Graham Bond sau Ginger Baker. În anii '60, el a cântat free jazz cu Gunter Hampel, iar primul său album, "Extrapolation" (1969), a devenit "un clasic" al genului.

După ce s-a mutat la New York, McLaughlin a cântat alături de grupul Lifetime, al lui Tony Williams, şi a apărut pe două albume Miles Davis - "In a Silent Way" şi "Bitches Brew". În 1971, McLaughlin a pus bazele Mahavishnu Orchestra, o celebră formaţie jazz rock, ce a "rezistat" prea puţin (până în 1973) pentru a demonstra tot ce poate!


MAHAVISHNU ORCHESTRA
În 1974, John a format o altă orchestră Mahavishnu - alături de Carlos Santana -, dar nu s-a bucurat de acelaşi succes. Apoi a fost liderul grupului One Truth Band, după care a cântat într-un "trio de aur", cu Al DiMeola şi Paco De Lucia.

Cu trei ani în urmă,  McLaughlin a plecat de la Universal Records pentru Abstract Logix, o casă de discuri independentă, care produce, în special, jazz, progressive rock şi world music. În 2008, McLaughlin a susţinut un turneu mondial cu grupul Five Peace Band - Chick Corea, Vinnie Colaiuta, Kenny Garrett şi Christian McBride.

De această dată, alături de legendarul John McLaughlin, pe scena Sălii Palatului vor urca Gary Husband (Level 42, Allan Holds­worth), percuţie şi claviaturi, Mark Mondesir (Jeff Beck), tobe şi excepţionalul basist Etienne Mbappe (Su La Take), adică formaţia The 4th Dimension.

×
Subiecte în articol: muzica