x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Missa Johnouichi

Missa Johnouichi

19 Sep 2011   •   21:00
Missa Johnouichi

World Heritage Torch-run concert este un proiect ce s-a dorit o ilustrare sonora a unei "calatorii a inimii, din Franta spre Japonia, de-a lungul Drumului matasii. Un asemenea traseu parcurge spatii culturale foarte diferite, conturate nu numai intr-o dimensiune geografica ci si in una istorica".

In 2007 la Paris si apoi in 2008 la Tokio, MISSA JOHNOUCHI a oferit un astfel de concert intr-o seara de gala menita sa marcheze aniversarea a 150 de ani de relatii economice dintre cele doua tari, pornind de la pledoaria UNESCO de a pastra si transmite noilor generatii tezaurul cultural al umanitatii.

Programul propus pentru acest festival reuneste piese ce figureaza pe diferite albume, aparute in ultimul deceniu. Artista japoneza, nascuta in 1960, a scris muzica pentru film si televiziune, dar si eseuri si carti; a studiat si in Franta cu Jean-Claude Petit, afi rmandu-se ca pianista si compozitoare dar – nu de putine ori – si in domeniul dirijatului (a participat la Concursul International de la Besançon) si al cantului, colaborarile sale incluzand colective de renume din Europa, precum Orchestra Operei Nationale din Paris, prezenta pe 8 dintre CD-urile sale.

Pe scenele lumii ca si prin zeci de discuri realizate, Missa Johnouchi a atras atentia prin specificul asiatic al muzicii sale New Age: rafinata, elaborata adesea in sonoritati diafane, de o elevata simplitate si degajand o ambianta de sensibilitate si caldura. Un titlu precum "Muzica tamaduitoare" (foarte bine primit de publicul vestic) ii defineste atributele stilistice.

Figura pregnanta a vietii muzicale din tara sa, Missa Johnouchi s-a impus ca o personalitate importanta a peisajului cultural mondial, recunoscuta prin titlurile si distinctiile acordate dar si prin aparitiile sale in multiple ipostaze pe diferite meridiane (din Australia in Statele Unite, din Tunisia in Peru), in contexte dintre cele mai prestigioase. (Anul trecut a fost invitata sa participe cu lucrari personale dar si cu orchestra sa la manifestarile care au punctat 1300 de ani de istorie ai orasului Nara, fosta capitala a Japoniei.)

In 2006 a devenit prima femeie din Japonia numita "Artist UNESCO pentru pace", fiind considerata un Ambasador al acestui for prin intermediul Muzicii. A fost deseori reliefata si generozitatea artistei, aspect concretizat nu numai in participarea la nenumarate manifestari cu un caracter umanitar dar si prin donatii ale unor sume rezultate rezultate din vanzarea discurilor ei.


Marti 20 septembrie
Ora 19.00 Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "WORLD MUSIC"
MISSA JOHNOUICHI (Japonia) –UNESCO Artist of Peace
TRAFFIC STRINGS (Romania)

Program :
● Sakura Kaoru
Nocturne
Twilight
Fluttering
● Suite Eurasienne ("Original Scenery","Le chant de la Terre","Gente", "Illumine")
Muguet
Seasons
Snow Bird
● Hiten - Tenpyo (vol. 1 - Song of Silk Road)
Marco Polo
Asian Wind
Desert Moon

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011