x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „My Fair Lady”, musical eco.

„My Fair Lady”, musical eco.

de Sebastian S. Eduard    |    31 Mai 2011   •   21:00
„My Fair Lady”, musical eco.

Preconizatul turneu al musicalului 'My Fair Lady' prin Ardeal a fost un suc­ces deplin. S-au jucat trei spectacole, la Satu-Mare, Carei si Alba Iulia – primele doua cu salile pline. Ce s-a vrut insa cu acest spectacol? Valeriu Ioan, unul dintre producatorii tur­neu­lui si el insusi actor in piesa, l-a de­finit ca pe un 'teatru eco'. Adica fara 'adi­tivi', fara arome adaugate – bucuria teatrului traita la maximum de ac­tori care, desi nu fac parte dintre cei 'pro­fesionisti', gasesc puterea sa ­re­nas­ca in unicitatea actului de cultura.

La montarea piesei au participat 13 elevi de la scoli generale din Satu-Mare, printre care Andreea Bodnar, interpreta rolului principal – Eliza Doolitle. Libretul piesei a fost scurtat (din aproape trei ore, la o ora si 20 de minute), unele arii mai dificil de cantat pentru copii au fost scoase integral, dar rezultatul a fost un musical coerent destinat in special pu­blicului tanar, in proces de acomodare cu acest gen de teatru, nu foarte popular la noi, dar extrem de apreciat in strainatate. Povestea tinerei florarese care timp de sase luni face cursuri de fonetica impreuna cu profesorul Henry Higgins pentru a invata cum sa se exprime si a deveni o doamna este binecunoscuta. Prima paralela care se face este evident cea cu filmul omonim (1964, cu Audrey Hepburn si Rex Harrison). Interesant este faptul ca, cel putin prin prospetime, piesa rezista comparatiei. In primul rand datorita copiilor care pun suflet, dar si datorita profesorilor-actori cu roluri in piese: Bogdan Ionut Matei, interpretul profesorului Higgins, Valeriu Ioan, interpretul gunoierului Alfred P. Dooli­ttle, Bogdan Ratiu – tanarul Freddy Eynsford-Hill. Regia muzicala este semnata de doi prestigiosi profesori universitari din cadrul Academiei de Mu­zica 'Gheorghe Dima' din Cluj-Na­poca, in persoana doamnei regizor dr Ina Hudea si a domnului profesor universitar dr Francisc Fuchs.

Evenimentul cultural a fost produs de postul de televiziune Nord-Vest TV, in colaborare cu scoala Ge­ne­rala 'Mircea Eliade', Filarmonica de Stat 'Dinu Lipatti' Satu-Mare, Primaria Municipiului si Centrul Cultural Carei si Consiliul Judetean Alba, si a avut printre partenerii media si cotidianul Jurnalul National.

×
Subiecte în articol: teatru