„My Fair Lady”, musical eco.
Preconizatul turneu al musicalului 'My Fair Lady' prin Ardeal a fost un succes deplin. S-au jucat trei spectacole, la Satu-Mare, Carei si Alba Iulia – primele doua cu salile pline. Ce s-a vrut insa cu acest spectacol? Valeriu Ioan, unul dintre producatorii turneului si el insusi actor in piesa, l-a definit ca pe un 'teatru eco'. Adica fara 'aditivi', fara arome adaugate – bucuria teatrului traita la maximum de actori care, desi nu fac parte dintre cei 'profesionisti', gasesc puterea sa renasca in unicitatea actului de cultura.
La montarea piesei au participat 13 elevi de la scoli generale din Satu-Mare, printre care Andreea Bodnar, interpreta rolului principal – Eliza Doolitle. Libretul piesei a fost scurtat (din aproape trei ore, la o ora si 20 de minute), unele arii mai dificil de cantat pentru copii au fost scoase integral, dar rezultatul a fost un musical coerent destinat in special publicului tanar, in proces de acomodare cu acest gen de teatru, nu foarte popular la noi, dar extrem de apreciat in strainatate. Povestea tinerei florarese care timp de sase luni face cursuri de fonetica impreuna cu profesorul Henry Higgins pentru a invata cum sa se exprime si a deveni o doamna este binecunoscuta. Prima paralela care se face este evident cea cu filmul omonim (1964, cu Audrey Hepburn si Rex Harrison). Interesant este faptul ca, cel putin prin prospetime, piesa rezista comparatiei. In primul rand datorita copiilor care pun suflet, dar si datorita profesorilor-actori cu roluri in piese: Bogdan Ionut Matei, interpretul profesorului Higgins, Valeriu Ioan, interpretul gunoierului Alfred P. Doolittle, Bogdan Ratiu – tanarul Freddy Eynsford-Hill. Regia muzicala este semnata de doi prestigiosi profesori universitari din cadrul Academiei de Muzica 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca, in persoana doamnei regizor dr Ina Hudea si a domnului profesor universitar dr Francisc Fuchs.
Evenimentul cultural a fost produs de postul de televiziune Nord-Vest TV, in colaborare cu scoala Generala 'Mircea Eliade', Filarmonica de Stat 'Dinu Lipatti' Satu-Mare, Primaria Municipiului si Centrul Cultural Carei si Consiliul Judetean Alba, si a avut printre partenerii media si cotidianul Jurnalul National.

Ştiri din .ro
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș
