x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O familie de muzicieni în concert, la trei piane

O familie de muzicieni în concert, la trei piane

de Maria Sârbu    |    26 Ian 2010   •   00:00

Studioul "Mihail Jora" de la Casa Radio găzduieşte mâine, de la ora 19:00, concertul a trei pianişti purtând acelaşi nume: Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu si Valentina Gheorghiu ­ tată, mamă şi fiică şi care vor fi în compania Orchestrei de Cameră Radio, dirijor Cristian Brâncuşi.



Este o formulă de trei piane. Publicul i-a mai văzut şi ascultat pe cei trei cântând astfel împreună, de fiecare dată rămânând plăcut impresionat.

Prima parte a programului va cuprinde Suita a II-a în si minor, BWV 1067 şi Concertul nr. 2 în do major pentru trei piane şi orchestră de coarde, BWV 1064 de Bach. În partea a doua vor putea fi ascultate Serenada nr.11 în mi bemol major, K 375  de Mozart şi Extaze, In memoriam Yannis Xenakis ­ p.a.a. de Marcel Spinei.

Numele lui Valentin Gheorghiu ­ strălucit pianist şi compozitor - este de mare rezonanţă internaţională. Artistul a susţinut concerte şi recitaluri pe scene prestigioase în turnee şi la festivaluri mari, a obţinut importante premii. A colaborat cu dirijori renumiţi ca Rafael Kubelik, Sir John Pritchard, Kurt Masur, Seiji Ozawa, Antal Dorati, Georges Prêtre, Constantin Silvestri, Kiril Kondraşin, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu. Specialiştii spun că este un partener inspirat în muzica de cameră. A realizat înregistrări de referinţă alături de mari interpreţi români, ca Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Cătălin Ilea, Aurelian Octav Popa, Mihaela Martin, Şerban Lupu. Fiecare apariţie a sa în concert sau recital este un eveniment muzical, cucerind ascultătorii prin nobleţe, eleganţă şi rafinament.

Pianista Roxana Gheorghiu este în prezent lector universitar, doctor în muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Are un bogat repertoriu cameral şi concertistic, în care se regăsesc creaţii de Bach, Scarlatti, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Enescu. De asemenea, a fost solicitată să susţină concerte şi recitaluri solo sau în diverse formule, pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară, dar şi în Ungaria, Slovacia, Spania, Grecia, Italia, Polonia, Luxemburg, Rusia. Împreună cu Valentin Gheorghiu a constituit un duo pianistic devenit celebru datorită calităţii concertelor şi recitalurilor susţinute.

Valentina Gheorghiu este studentă în primul an de Master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, clasa prof. univ. Sandru Sandrin. Până în prezent a susţinut recitaluri la Ateneul Român şi la Sala Radio, dar a fost invitată să concerteze şi în compania Orchestrei de Cameră Radio şi a orchestrelor filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, Timişoara, Bacău, Ploieşti. Cu prilejul acestor apariţii, pianista Valentina Gheorghiu a interpretat lucrări din repertoriul său curent, ce cuprinde creaţii reprezentative de Bach, Mozart, Chopin, Prokofiev, Debussy, Enescu.

×
Subiecte în articol: muzica