x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orquesta Buena Vista Social Club, din nou la Bucureşti

Orquesta Buena Vista Social Club, din nou la Bucureşti

de Dana Cobuz    |    15 Mai 2010   •   00:00
Orquesta Buena Vista Social Club, din nou la Bucureşti

Când spui trabuc, te gândeşti la Cuba. Când spui rom, te gândeşti la Cuba. Când spui muzică cubaneză, te gândeşti la Buena Vista Social Club. Nu ai cum altfel, Buena Vista Social Club fiind un brand în sine, răspunzător pentru cea mai intensă promovare a muzicii din ţara trestiei de zahăr, dar şi pentru recordul absolut în vânzările de muzică etnică din toată lumea.


În anii '90, Buena Vista Social Club, împreună cu Ry Cooder şi Wim Wenders au readus la viaţă un repertoriu de stiluri uitate (son, bolero, danzón şi guajiro), care astăzi se bucură de celebritate pe întregul mapamond. Orquesta Buena Vista Social Club continuă această tradiţie, având în componenţă nume noi, cum ar fi vocalistul Carlos Calunga, pe lângă veterani precum trompetistul Guajiro Mirabal (supra­numit "Trompeta Cubei") sau virtuozul lăutei Barbarito Torres. Împreună cu Aguaje Ramos - trombonistul care a participat la toate înregistrările trupei în ultimii 12 ani, şi Manuel Galban, chitaristul recompensat cu Premiul Grammy, aceştia şi-au pus amprenta pe stilul de interpretare al celor mai importante genuri muzicale tradiţionale cubaneze. În cei 12 ani de când activează, Orquesta Buena Vista Social Club a stat departe de rutină, perfecţionându-şi interpretarea, crescându-şi pasiunea pentru muzică şi reuşind şi astăzi să cânte cu o vitalitate şi o exuberanţă incredibile!

În 2006, Orquesta Buena Vista Social Club a susţinut un spectacol cu casa închisă la Bucureşti. La 24 mai, de la ora 20:00, cubanezii revin în România pentru un concert la Sala Palatului. Componenţa actuală a Orquesta Buena Vista Social Club include 13 muzicieni din Havana, aceiaşi care, în 2009, au susţinut un turneu de 22 de spectacole în Marea Britanie, toate cu casa închisă. Cei 13 magicieni ai muzicii cubaneze sunt Jesus "Aguaje" Ramos, Manuel Galban, Barbarito Torres, Guajiro Mirabal, Angel Terry, Carlos Calunga, Idania Valdes, Rolando Luna, Filiberto Sanchez, Luis Alemany şi Raul Nacianceno. În turneul mondial din 2010, care are deja 30 de spectacole confirmate, Orquesta Buena Vista Social Club aduce un omagiu monştrilor sacri ai muzicii cubaneze - Ruben Gonzalez, Compay Segundo, Ibrahim Ferrer şi Orlando Cachaito Lopez. În programul spectacolului de la Bucureşti, iubitorii genului vor recunoaşte piese celebre precum "Chan Chan", "El cuarto de Tula", "Candela" sau "Dos gardenias". Concertul de la 24 mai de la Sala Pala­tului este organizat de Fundaţia Culturală Phoenix, care a adus la Bucureşti, începând din 2005, pe Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Roberto Fonseca şi Orquesta Buena Vista Social Club. Biletele, cu preţuri între 100 şi 300 de lei, sunt aproape epuizate.

×
Subiecte în articol: muzica