x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Primul solist al unei trupe legendare de rock a murit la 66 de ani

Primul solist al unei trupe legendare de rock a murit la 66 de ani

de Vali Deaconescu    |    22 Oct 2024   •   12:15
Primul solist al unei trupe legendare de rock a murit la 66 de ani
Sursa foto: Hepta/Iron Maiden

Paul Di’Anno, cunoscut pentru activitatea sa ca solist al trupei Iron Maiden în primii ani ai formației, a încetat din viață la vârsta de 66 de ani. Casa de discuri Conquest Music a confirmat decesul, menționând că acesta s-a stins în locuința sa din Salisbury, în ciuda problemelor grave de sănătate care l-au ținut imobilizat într-un scaun cu rotile în ultimii ani. Cu toate acestea, Di’Anno a continuat să susțină peste 100 de concerte din 2023 până în prezent.

Născut Paul Andrews în Chingford, estul Londrei, Di’Anno a avut o moștenire mixtă, fiind fiul unui tată brazilian și al unei mame britanice. El s-a alăturat Iron Maiden în 1978, după o audiție, trupa fiind înființată cu trei ani mai devreme de basistul Steve Harris.

Di’Anno și-a amintit cu umor prima impresie despre trupă: „Solistul lor de atunci avea o sabie ridicolă și sânge fals curgându-i din gură, iar eu și prietenul meu râdeam de ne țineam burțile,” spunea el într-un interviu. Cu toate acestea, chimia dintre ei a fost imediată. „Băieții din Maiden erau niște tineri adorabili, dar dacă m-ar fi cunoscut bunica lor, ar fi făcut infarct în mai puțin de un minut.”

Cu o voce puternică și energică, Di’Anno a contribuit la succesul albumului de debut al trupei Iron Maiden din 1980, care a ajuns pe locul 4 în topurile din Marea Britanie, precum și la următorul album, Killers, lansat în 1981, potrivit Guardian.

Totuși, problemele sale cu abuzul de substanțe i-au afectat cariera. „Nu era vorba doar de cocaină... o făceam non-stop, 24 de ore pe zi,” recunoștea el. În plus, divergențele de personalitate cu Steve Harris au dus la concedierea sa după turneul mondial al albumului Killers. A fost înlocuit de Bruce Dickinson, care a devenit figura principală a trupei în deceniile următoare.

Iron Maiden și-a exprimat recunoștința pentru contribuția lui Di’Anno, afirmând: „Prezența lui Paul ca solist și pe primele noastre două albume a fost esențială pentru drumul pe care l-am parcurs ca trupă timp de aproape cinci decenii. Fanii din întreaga lume își vor aminti cu drag de el.”

După despărțirea de Iron Maiden, Di’Anno a continuat cu diverse proiecte muzicale, formând trupe precum Battlezone și Killers. Cariera sa a fost însă marcată de numeroase incidente legale, inclusiv condamnări pentru violență domestică și infracțiuni legate de droguri și arme.

Problemele de sănătate s-au agravat în ultimii ani, în urma unui accident pe scenă și a unei infecții grave cu sepsis în 2015. Cu toate acestea, Di’Anno nu a renunțat la pasiunea sa pentru muzică, continuând să concerteze până în 2023 și menționând că ar putea reveni pe scenă la festivaluri în 2025.

×